Allergiás nátha vagy kötőhártya-gyulladás

Allergodil orrspray és szemcsepp

A rinitisz különböző típusaiban eltérő gyógyszeres kezelésre van szükség. A gyógyszerválasztást a domináló tünetek (orrfolyás vagy orrdugulás) és azok súlyossága határozza meg. Az ARIA ajánlás a tünetek súlyosságát figyelembe véve a következőket javasolja a kezelés kiválasztásánál.

Allergiás nátha vagy kötőhártya-gyulladás
Allergiás nátha vagy kötőhártya-gyulladás

Az elsőként választandó gyógyszerek az antihisztaminok. A helyileg alkalmazható antihisztaminok, mint az azelasztin, már enyhe és átmeneti tünetek esetén is ajánlottak. A kezelés a tünetek súlyosságától függően szemcseppel vagy szájon át szedhető tablettával egészíthető ki.

A helyileg alkalmazott antihisztaminok – az orrnyálkahártyán vagy a szem kötőhártyáján ható készítmények – nagyon gyorsan enyhítik a tüsszögést és a viszkető érzést. Az, azelasztin hatóanyag, a korszerű H1-receptor blokkoló antihisztaminok csoportjába tartozik. Az azelasztin orrspray már 10-15 percen belül csökkenti a tüneteket, ráadásul kevésbé terheli a szervezet egészét.

A szemcsepp és az orrspray előnye a tablettákhoz képest az, hogy a hatóanyag azonnal nagy mennyiségben jut a szem kötőhártyájára illetve az orrnyálkahártyára, tehát nem terheli az egész szervezetet. Így a hatóanyag ott fejti ki gyulladáscsökkentő hatását, ahol a tünetek jelentkeztek.

A szájon át szedett készítmények hatóanyaga csak a gyomor-bél rendszerben történő felszívódás (és átalakulás) után kerül be a véráramba, ahonnan csak kisebb mennyiségben és lassabban jut el a gyulladás helyére, ahol kifejti hatását.

A szénanátha kezelésére a hízósejt membránját stabilizáló gyógyszerek (kromoglikátok) is alkalmazhatók. A megfelelő hatás eléréséhez rendszeres használatukat minimum 2 héttel a tüneteket okozó allergének megjelenése előtt már el kell kezdeni.

A szteroid készítmények erős gyulladáscsökkentők, de hatásuk rendszeres alkalmazás mellett is lényegesen lassabban alakul ki, mint az antihisztaminoké. A modern, szteroid tartalmú orrspray-k jól tolerálhatók. Az ARIA ajánlás középsúlyos és súlyos rinitisz esetén javasolja használatukat.

Heveny (akut) tünetek megjelenésekor a szteroid tartalmú gyógyszerek és a gyulladáscsökkentő hatással is rendelkező modern antihisztaminok kombinációja előnyös lehet.

Honlap: http://www.allergodil.hu

MEDA Pharma Magyarország Kft. - Allergodil orrspray és szemcsepp

Termék:

Allergodil oldatos orrspray 10ml 1842 Ft
Allergodil oldatos szemcsepp 6ml 1932 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu