Gyermekvállalás

A folát szerepe

Az embrióban osztódó sejtek rétegeket képeznek. A külső sejtréteg egy része a velőlemez, amely a terhesség 28. napjára velőcsővé záródik, hogy idővel az agy és a gerincvelő alakuljon ki belőle. A velőcső záródásának különböző mértékű zavarai (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Ezek száma jelentősen csökkenthető megfelelő mennyiségű folát bevitelével.

Gyereket tervezel? Változtass szokásaidon

Talán mindannyian hallottuk már azt a jó tanácsot, hogy amennyiben tudni szeretnénk, hogy készen állunk-e az anyaságra, vegyünk egy növényt. "Ha nem tudsz egy növényt gondozni, akkor egy gyermeket sem." - ez valószínűleg az a megjegyzés, amelytől mi nők mindannyian félünk. Ha pedig próbára teszed magad, és elkezdesz gondozni egy növényt, akkor nincs is annál rosszabb, mint amikor egy napon hazaérsz, és látod, hogy növényed teljesen kiszáradva és elhalva áll az ablak mellett.

Szedjük? Együk? Hogyan pótoljuk?

Még a szakemberek véleménye is megoszlik ebben a kérdésben. Alapvetően az egészségesnek mondott táplálkozás pótolja a szervezet vitaminbeviteli igényét, de speciális állapotok (várandóság, fertőzés, stress, nagyobb fizikai igénybevétel) növelik – ha nem is az összes – de egyes vitaminok szükségletét. Az egészséges táplálkozás fogalma is képlékeny, hiszen a zölség-gyümölcs fogyasztása legtöbbször már nem a kertben frissen szedett, magunk által termesztett hazait jelenti.Gyakran a távoli országokból ideszállított terményekben a felhalmozódott vegyszerek, érlelőgázok, hosszú szállítási idők károsítják a fontos összetevőket.

A várandós és szoptató anya életmódja, táplálkozása

A kismamák többsége tervezi és felkészül az anyaságra. Ez az elhatározás döntően befolyásolja életmódjukat, a teherbeesést megelőzően sok kérdés foglalkoztatja a családalapításra készülő párokat. Az interneten való böngészés, keresgélés sok segítséget nyújt, de elsősorban orvosuktól, védőnőjüktől kérnek tanácsot. Javasoljuk a várandósság előtti időszakban a komplex vitaminszedést, ez elősegítheti a teherbeesést, csökkenti a vetélés kockázatát.

Az anyatej fontossága…

A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, hiszen az anyatej tartalmazza mindazon tápanyagokat, amelyre egy kisbabának szüksége van.

Anyuka leszek

Egy nő életében előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor gondolatai egyre többet forognak a gyermekvállaláson körül és egyre jobban úgy érzi, hogy gyermeket szeretne. Azonban az anyai örömök nem mindig felhőtlenek, arról nem is beszélve, hogy ha úgy dönt a leendő édesanya, hogy gyermeket szeretne onnantól kezdve nemcsak saját, de gyermeke egészségéért, fejlődéséért is felelősséget kell vállalnia.

Koraszülöttség

Magyarországon az újszülöttek 10%-a koraszülött, éppen ezért tart sok kismama attól, hogy gyermeke koraszülött lesz. Sajnos pontos okát a koraszülésnek nem ismerjük, de vannak olyan tényezők, amelyek növelhetik a koraszülés esélyét.

Kismamatorna

Nem is gondolnánk, de a testmozgás is fontos szerepet tölt be a babatervesben, éppen ezért a kismamák körében az egyik legelterjedtebb sportolási forma a terhestorna. A terhesség folyamán a várandós kismamáknak számos nehézséggel kell szembenézniük, mint pl.: a szív nagyobb munkát végez, illetve a súlynövekedéssel a gerincoszlop, medence, lábak terhelődnek.

Vízben szülés

Manapság egyre több helyen lehet azt a kifejezést hallani, hogy vízben szülés. Egyre elterjedtebb ez a módszer, mivel vízben az izomzat megfeszül, a fájdalom csökken. Felmérések bizonyítják, hogy víz alatt a gyermek, kevesebb, mint két óra alatt világra jön, s száz nőből csak egy kér fájdalomcsillapítót.

Kisbabát szeretnél?

A párok életében fordulópontot jelent az, az elhatározás, amikor úgy döntenek, hogy kisbabát szeretnének. Ajánlott már a terhesség gondolata felmerültével odafigyelni néhány apróságra, mint pl.: az egészséges étkezésre, a rendszeres testmozgásra, mert mindezek könnyedén befolyásolhatják a terhesség kimenetelét.

A kismama és gyermeke egészségéért

Egy kisbaba születése a legnagyobb ajándék a szülők számára, éppen ezért, ha feltesszük azt a kérdést: „Fiút vagy lányt szeretnétek?” Általában ugyanaz a válasz – „Mindegy csak egészséges legyen!” – éppen ezért érdemes már a kezdetektől betartani az egészséges étrendet, mert csak így tudjuk biztosítani a kisbabánk számára is nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat.

Magzatfejlődés

Az ovuláció
A petesejtnek a tüszőből való kiszabadulása robbanásszerűen megy végbe. Ez a folyamat az ovuláció, melynek létrejöttében és szabályozásában meghatározó szerepet játszik az un. neuroendokrin (idegi-hormonális) rendszer. A bonyolult, oda-visszacsatolásos elven működő irányító rendszer, a női nem hormonok (FSH, LH, ösztrogén, progeszteron) szintjeiben olyan összehangolt változásokat eredményez, amelyek lehetővé teszik a pete érését és kikerülését a petefészekből. Az ovulációval kezdetét veszi a pete vándorlása. A petesejt a hasűri folyadékáramlás, a petevezeték irányító mozgása révén jut a kürtbe és halad abban tovább.

Magzatvédelem

A várandós nő táplálkozása jelentősen befolyásolja az anya egészségi állapotát és meghatározza a magzat fejlődését, ezért a helyes étrendnek kiemelt szerepe van a magzatvédelemben. A magzat fejlődése szempontjából nemcsak az anya mennyiségi táplálkozása, hanem annak táplálék-összetétele, azaz minőségi összetétele is lényeges. Különös gondot kell fordítani a fehérjeszükséglet biztosítására. Naponta mintegy 80 g fehérjefelvétel tanácsos. Az állati eredetű fehérjék értékesebbek a növényieknél, ezért célszerű hús, hal, tej, tojás által biztosítani a szükséglet nagyobbik részét.

Mindent a DHA-ról!

A többszörösen telítetlen zsírsavak
A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak az omega-6 és az omega-3 zsírsavak, azaz az esszenciális zsírsavak. Mindkettő részt vesz a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében, amelyeknek több funkciójuk van, például szerepük van a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában. Az omega-6-zsírsavak (linolsav-származékok) fő forrása az olíva- és napraforgóolaj. Egy felnőtt napi szükséglete megközelítőleg 4 g, amely két kávéskanál napraforgóolajnak, illetve egy marék mandulának vagy diónak felel meg.

A terhesség gyanú-,valószínűségi és biztos jelei

A gyanú jelek azok a szubjektív tünetek és panaszok,amelyek az idegrendszeri változásokkal függnek össze az egész szervezetet érintik, és akár a nem terhesekben is előfordulhatnak. Ilyen az émelygés, a hányinger, a hányás(ezek korán, már a fogamzás utáni héttől tapasztalhatók), a fokozott nyálelválasztás, az ételek megkívánása vagy az azoktól való undorodás, a szagérzékenység. E tünetek jellemzője az, hogy általában reggel, éhgyomorra következnek be és gyakran hányás is követheti őket.

Miért inkább biológiailag aktív folsav?

Idestova három évtizede, hogy a várandósok viszonylagos folsavhiánya és velőcső-záródási rendellenessége közötti okozati kapcsolatot felismerték, és hogy az Egyesült Államok egészségügyi szervei 1992-ben elrendelték: a várandósoknak naponta legalább 400 μg folsav fogyasztása ajánlott. A folsavkiegészítés eredményeként a velőcső-záródási rendellenességek előfordulása lényegesen visszaesett. Az 1980-as évek óta bizonyított a folsav szerepe a nyitott velőcső-záródási rendellenességek kialakulásának megelőzésében. Ám, hogy a folsav milyen módon fejti ki eme jótékony hatását, még mindig nem tisztázott teljesen.

Ismerd meg kisbabád belső védelmét!

Mi az immunrendszer?
Az immunrendszer szervek, szövetek, sejtek sokasága, amelyek összehangoltan működnek, hogy védjék a szervezetet a káros baktériumoktól és megelőzzék a fertőzéseket.
Az immunrendszer megtanulja, hogyan kell a káros baktériumokat felismerni, ezt követően távol tartja vagy elpusztítja őket, különböző védekező mechanizmusokat használva, köztük a bélben élő baktériumokat.

„A több nem mindig jobb”

Az utóbbi években sok szó esik az egészséges életmódról, egészséges táplálkozásról, a mozgás fontosságáról és egyre többen próbálják is megvalósítani. Ennek következtében nőtt az átlagéletkor, a nők jelenleg Magyarországon várhatóan 75 éves korig, a férfiak 66 éves korig élnek szemben XVIII. századi elődeinkkel, akiknél egy emberöltő 30-40 év volt. A betegségek 30 %-a megelőzhető lenne megfelelő vitamindús táplálkozással, illetve a kialakult betegségek lefolyása javítható.

Mit kell tudni az Elevitről?

Hamarosan kisbabát szeretnél?
Fontos tudnod, hogy az Elevit megfelelő időben elkezdett szedésével megelőzhetőek egyes idegrendszeri fejlődési rendellenességek. Az Elevit az elmúlt tíz évben több százezer kisbaba egészségéhez járult hozzá.
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu