Nőgyógyászat - urológia

Fibroadenoma - a jóindulatú emlődaganat

A fibroadenomák a jóindulatú melltumorok (csomók) egyik leggyakoribb típusát alkotják. Ezek a daganatok szilárdak (nem folyadék tölti ki őket, mint a ciszták esetében), egyértelműen körülhatárolhatóak, és tipikusan kerek vagy ovális formájúak. A fibroadenomák jóindulatú elváltozások, azaz nem rákos daganatok, és nem is alakulnak át rosszindulatúvá. Idővel a méretük növekedhet, ezt általában hormonális változások okozzák.

Szexualitás és higiénia

Meddő házasságok száma folyamatosan növekszik. Az életritmus megváltozása miatt sok pár 30-35-40 éves korában jut el a gondolatig, hogy gyermeket vállaljon. Ekkor már sürget az idő, türelmetlenebbek a párok, keresik az okokat, miért késhet a gyermekáldás.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A prosztata megnagyobbodása gyakran társul zavaró tünetekkel, melyeket gyűjtőnéven alsó húgyúti tüneteknek hívnak. A megnagyobbodott prosztata összeszorítja a húgycsövet (ezen az útvonalon ürül ki a vizelet a húgyhólyagból), ami vizeletürítési problémákat okoz. Ez az évek során kedvezőtlen anatómiai és működési változásokhoz vezethet a húgyhólyagban és a vesékben (pl. húgyhólyag-kimeneti szűkület).

Természetesen hatékony gyógyszerek

Az UROSTEMOL® készítmények növényi alapú hatóanyagok felhasználásával készülő gyógyszerek. Az UROSTEMOL® készítményeket kimondottan a húgyhólyag vagy a prosztata elváltozásával kapcsolatos urológiai panaszok, a prosztatagyulladás tünetei kezelésére fejlesztették ki, a női és férfinemre jellemző panaszok eltéréseinek, okainak figyelembevételével.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tünetei és kezelése

A prosztata-megnagyobbodás leginkább 60 évnél idősebb férfiak körében jelentkezik, ha a betegség jóindulatú, nem daganat vagy fertőzés okozza azt. Születéskor a férfiak prosztatája (másnéven dülmirigy) egy apró, barnás színű mirigy. A prosztata a húgycsövet veszi körül, ez vezeti a vizeletet a hímvesszőben. Megkülönböztetünk prosztatagyulladást, prosztatarákot, valamint a prosztata jóindulatú megnagyobbodását.

Intim higiénia

A nőknek folyamatosan nagy figyelmet kell fordítania az intim higiéniára, hiszen komoly fertőzések is kialakulhatnak, ha nem ügyelnek eléggé. És erre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a menstruáció ideje alatt, hiszen ilyenkor még sérülékenyebbek. De mire érdemes odafigyelni? Íme néhány jó tanács a hölgyeknek.

Azok a bizonyos napok

A nők számára minden hónapban elérkeznek azok a bizonyos napok, amik nem egyszer komoly problémát okoznak. A menstruáció sokak esetben fájdalmas görcsök kíséretében érkezik meg. Ez súlyos esetben akár egész napra is az ágyba kényszeríthet valakit. De milyen típusai vannak ennek a problémának? Mitől alakul ki és mit tehetünk ellene?

A megfelelő kezelés

A prosztata a férfiak húgyhólyag alapja és a medencefenéki izma között elhelyezkedő, kb. diónyi nagyságú szerv. Ez körülveszi a húgycsövet, ezért egyes esetekben problémák forrása lehet.

A nyugodt éjszakák titka

A prosztata a férfiak húgyhólyag alapja és a medencefenéki izma között elhelyezkedő, kb. dió nagyságú mirigyes szerv, ami körülveszi a húgycsövet. A prosztatában termelődő váladék az ondó részét képezi, a benne lévő glükóz pedig energiát biztosít a spermiumok mozgásához.

Liderin, a férfi potenciáért

A Liderin fontos aminosavakat (L-arginin és L-citrullin), piknogenolt és fenyőkéreg kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény, amelyet kifejezetten Férfiaknak ajánlunk az egészséges férfi potenciáért.

Intim Gondoskodás

Sajnos szinte a nők többsége élete folyamán szembesül azzal, hogy a hüvelyi szokásos baktériumflórájának megváltozása rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat. A hüvely egészségének megőrzésében fontos szerepet játszanak a nemi hormonok megfelelő egyensúlya, szexuális aktivitás (különösen a spermium hatása és a nemi úton terjedő mikroorganizmusok), a menstruációs ciklus és az általános fizikai állapot.

Nyár, napfény, hólyaghurut?

Végre kellemesen meleg az idő, vágyunk a szabadba. Jól esik üldögélni egy kávéház teraszán, és újra élvezhetjük a strandolás örömeit. Aztán egyszer csak puff: a hólyaghurut tünetei kínoznak. Az egész többnyire hirtelen tör ránk, minden előzetes jelzés nélkül. Állandó vizelési inger, alhasi görcsök és vizeletürítéskor jelentkező égő érzés a legjellemzőbb tünet. A probléma többnyire a nőket érinti.

Kellemes megoldás egy kellemetlen problémára

A Lactofeel gyors és hatásos segítséget nyújt a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés, hüvelygyulladás, a bakteriális vaginózis gyógyításában, és segít a betegség újbóli kialakulásának megelőzésében. E hüvelyfertőzés jellemző tünetei a rendellenes szürkésfehér folyás (hüvelyfolyás), melyet sokszor zavaró szag és kellemetlen, diszkomfort érzés kísér.

Fájdalommentesen a menstruáció alatt…

A menstruációval járó kellemetlen tünetek, mint pl.: az alhasi fájdalmak, görcsök, amelyek akár deréktájba és a lábakra is átsugározhatnak és az ehhez társuló rossz közérzet, ingerlékenység, levertség, hányinger, hányás, a nők közel felénél okoznak komolyabb problémákat.

A húgyutak és a vesék egészségéért

A húgyuti fertőzések tünetei nemcsak kellemetlenek és fájdalmasak, de a későbbiekben kezelés hiányában súlyos problémákat okozhatnak, éppen ezért már az intő tüneteknél érdemes orvoshoz fordulni.

Vizelési problémák…

Az ötven év fölötti férfiak közül sokan küszködnek vizelési problémákkal, amelyet többnyire jóindulatú prosztata megnagyobbodás okoz. A betegség leggyakoribb tünetei: a sürgető vizelési inger, préseléssel elindított nehéz vizelés, gyenge vizeletsugár, elakadt, majd újrainduló vizeletsugár, nem megfelelő húgyhólyag-kiürítés, ürítés után is maradék vizelet érzése a hólyagban, vizelet visszatartási nehézségek, utócsepegés.

Nemi betegségek és az uszoda

Az úszás egészséges, azonban a medencében könnyedén kaphatunk kisebb-nagyobb fertőzéseket: húgyúti- vagy hüvelyfertőzést, fülgyulladást vagy szemgyulladást még akkor is, ha a medence vize megfelel a szigorú higiéniai szabályoknak.

Felfázás és annak elkerülése

A felfázáson, másnéven a hólyaghuruton a hólyag nyálkahártyájának gyulladását értjük, melyet okozhat a hideg, az alulról történő felfázás, bakteriális fertőzés vagy akár az is, ha mezítláb szaladgálunk otthon, ha nem elég vastag a cipő talpa, de kialakulhat a vizes fürdőruhától is az uszodában.

Algoflex M, a zökkenőmentes mindennapokért...

Számtalan nő életét keseríti meg a menstruációs fájdalom és ilyenkor mindent elkövetünk, hogy valahogy átvészeljük a kellemetlen napokat.

Nem kívánt terhesség

Sajnos még kellő odafigyelés és védekezés sem jelent teljes biztonságot, hiszen történhetnek kisebb balesetek, mint pl.: az óvszer elszakadhat, illetve a fogamzásgátló tabletta sem mindig jelent teljes körű védelmet, bár ez nem jellemző, de előfordulhat.

Az emlőrák és megelőzése

Napjainkban a mellrák vagy az emlőrák komoly veszélyt jelent a nőkre, mivel ha nem ismerik fel időben, vagy a beteget félrediagnosztizálják, akkor a túlélési esély igen csekély, éppen ezért elengedhetetlen az otthon is elvégezhető rendszeres önvizsgálat, illetve a rendszeres mellrákszűrés. A rendszeres szűrés azért fontos, hogy az emlőrákot még korai stádiumban felismerjék, hiszen a korai emlőrák még műthető stádiumban van.

A húgyúti fertőzések megelőzéséért

Az amerikai tőzegáfonya Észak-Amerikában vadon élő növény, amely az USA és Kanada keleti részén őshonos törpecserje. Az indiánok ételként fogyasztották nyersen, főzve, szárítva, kenyérbe sütve és gyógyszerként is, sőt festékként is felhasználták. Általában hólyag és vesebántalmakat kezeltek az amerikai tőzegáfonyával.

Hüvelyi fertőzések

Leggyakrabban a nők valamilyen hüvelyi fertőzés miatt keresik fel a nőgyógyászukat, ám a hüvelyi fertőzések többsége csak közérzeti kellemetlenségeket okoz, bár időnként komoly problémát okozhat.

A prosztata egészségének megőrzése érdekében

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás számos férfi számára okoz kellemetlen panaszokat, mint pl.: a gyakori, sürgető vizelési inger, vizeletsugár gyengülése, nehéz vagy akadozó vizeletürítés. A kor előrehaladtával nő a jóindulatú prosztata megnagyobbodással küzdők száma is, az 50 éven felüli férfiaknak majdnem a fele szembesült már ezzel a problémával.

Prosztataproblémák

A prosztataproblémák általában az 50 év feletti férfiaknál jelentkezhetnek. Az egyik jellemező tünete a gyakori vizelési inger, mivel a húgyhólyag alatt helyezkedik el a körülbelül dió nagyságú prosztata, amely körülveszi a húgycsövet.

Intim higiénia

A mindennapi tisztálkodáshoz hozzátartozik az intim testrészek rendszeres gondozása, ápolása is. Az intim testrészek tisztántartása a hüvely környékén kezdődik, mivel maga a hüvely öntisztító, bár vannak, akik kifejezetten ajánlják a heti egy-két alkalommal történő hüvelyátöblítést tejsavas oldattal, ugyanis a megfelelő tejsavszint távol tartja az irritációért felelős korokozókat.

Hogyan működik a terhességi teszt?

A menstruáció elmaradásával általában minden nőnek ugyanaz a kérdés fogalmazódik meg a fejében: „Terhes vagyok?”

Menstruációs görcsök

A menstruáció alatt fellépő görcsök sok nő számára okoznak kellemetlenségeket. Egyénenként változik, hogy kinek milyen erősségű, vagy milyen jellegű problémát okoz a menstruáció.

A prosztata kivizsgálása

A diagnosztika első elemeként említhető az Amerikai Urológus Társaság által kidolgozott teszt, ami a vizeletürítéssel kapcsolatban fogalmaz meg hét kérdést, és a kapott válaszok összpontszáma alapján határoz meg három (enyhe, közepes, súlyos) súlyossági fokozatot. Az önkitöltős teszt a szubjektív tüneteket foglalja össze, hiszen a panaszos a saját megítélése alapján határozza meg a kérdésekre adandó válaszait, majd az eredményt tovább pontosíthatja az életminőségre vonatkozó kérdés megválaszolásával.

ColpoCleaner intim zuhany

Minden nő életében legalább egyszer szembesül a hüvelygyulladás, gombás fertőzések és az ezekkel együtt járó égő, viszkető érzéssel, amelyek igen kellemetlenek és komoly problémákat is okozhatnak, ha nem vesszük komolyan.

Intim higiénia

A mindennapi tisztálkodás mindenki számára teljesen nyilvánvaló, és ebbe beletartozik az intim higiénia is, mégis sok nőnek okoz problémát, hogy az intim tisztálkodáshoz milyen készítményt válasszon. Sokan sok félét mondanak, de ahogy mindenki szervezete más és más, így mindenki számára más készítmény jelentheti a megoldást.

Jó indulatú prosztata megnagyobbodás, BHP

A BPH egy latin kifejezés, a Benignus Prostata Hyperplasia rövidítése, ami magyarul jóindulatú prosztata megnagyobbodást jelent. A megnagyobbodás során a prosztatát alkotó kötőszöveti, simaizom- és mirigysejtek felszaporodnak, számuk növekszik.
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"