Regaine 20 mg/ml külsőleges oldat 60ml

10492 Ft
175 Ft/ml

A Regaine oldat a kopaszság egy meghatározott formájának, a férfi nemihormon hatásaival összefüggésben keletkező örökletes kopaszságnak (alopécia androgenetika) felnőtteknél történő helyi kezelésére szolgáló gyógyszer, külsőleges alkalmazásra.

Regaine 20 mg/ml külsőleges oldat
minoxidil

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Regaine 20 mg/ml külsőleges oldat (továbbiakban Regaine oldat) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Regaine oldat alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Regaine oldatot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Regaine oldatot tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Regaine oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Regaine oldat a kopaszság egy meghatározott formájának, a férfi nemihormon hatásaival összefüggésben keletkező örökletes kopaszságnak (alopécia androgenetika) felnőtteknél történő helyi kezelésére szolgáló gyógyszer, külsőleges alkalmazásra.

Kúraszerű alkalmazása esetén fokozza a hajnövekedést.

2. Tudnivalók a Regaine oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Regaine oldatot
- ha allergiás a minoxidilre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- más, szintén a fejbőrön alkalmazott készítményekkel egyidőben.

A Regaine hatékonyságát és biztonságosságát 18 éven aluli, illetve 65 éven felüli betegek esetében még nem igazolták.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Regaine oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívpanaszai vannak/szívbetegségben szenved (pl. szívritmuszavara van),
- ha egyidejűleg perifériás értágító gyógyszert szed,
- ha magasvérnyomás-betegsége van.

Ha fejbőre gyulladt, fertőzött, irritált vagy fájdalmas, ne alkalmazza a Regaine oldatot.

Foltokban vagy hirtelen jelentkező, szülés miatt kialakuló vagy ismeretlen okból jelentkező hajhullás esetén ne alkalmazza a Regaine oldatot.

Az oldat véletlen lenyelése súlyos szív-érrendszeri mellékhatásokat okozhat. Ezért ezt a gyógyszert gyermekek elől gondosan elzárva kell tartani.

Ha alacsony vérnyomást, mellkasi fájdalmat, gyors szívverést, gyengeséget, szédülést, hirtelen, megmagyarázhatatlan testsúlynövekedést, a kezek/lábak duzzanatát vagy a fejbőr tartós kivörösödését, irritációját tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Amennyiben tünetei továbbra is fennállnak vagy rosszabbodnak, vagy ha új tünetek jelentkeznek, hagyja abba a Regaine oldat alkalmazását és forduljon orvoshoz.

Gyermekek és serdülők
A Regaine hatékonyságát és biztonságosságát 18 éven aluli gyermekek esetében nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Regaine oldat
Elméletileg a perifériás értágító készítményt szedő betegeknél a gravitációs hipotenzió (alacsony vérnyomás) kialakulásának esélyét fokozhatja. Azonban ezt klinikailag nem igazolták.

A Regaine oldat nem alkalmazható más, pl. kortikoszteroid, tretinoin vagy antralin hatóanyagú, szintén a fejbőrön alkalmazott készítményekkel egyidőben.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Regaine oldat hatásosságát terhességben nem vizsgálták. A fejbőrről felszívódó minoxidil megjelenhet az anyatejben.

A Regaine oldat alkalmazása nem javasolt terhesség és szoptatás ideje alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Regaine oldat alkalmazása során szédülés vagy alacsony vérnyomás jelentkezhet. Ha ilyet tapasztal, ne vezessen vagy kezeljen gépeket.

3. Hogyan kell alkalmazni a Regaine oldatot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Regaine oldatot csak külsőleg, ép és száraz hajas, ill. kopasz fejbőrre szabad felvinni! Más testfelszínen nem alkalmazható!

A készítmény ajánlott adagja:
Az érintett felület nagyságától függetlenül naponta 2-szer (reggel és este) 1 ml oldat. Felvitele a fej kopasz vagy hajjal fedett ép bőrfelületére, azon egyenletesen szétterítve történjen. A Regaine oldatot száraz hajra, illetve fejbőrre kell felvinni. Ha ujjbeggyel történt a szétdörzsölés, alkalmazása után gondos kézmosás szükséges.

A Regaine alkohol tartalma miatt égő érzést és/vagy irritációt okozhat. Vigyázni kell, hogy a gyógyszer ne kerüljön a szembe, sérült bőrfelületre vagy más érzékeny nyálkahártyára. Ha a szer véletlenül érzékeny bőrfelületre kerül, az érintett területet bőséges hideg csapvízzel le kell mosni. Kerülje az oldat permetének belélegzését.

Az alkalmazás időtartama
A klinikai tapasztalatok arra utalnak, hogy napi kétszeri alkalmazás mellett, legalább 2-4 havi kezelés szükséges a hajnövekedés megindulásához. Egyéni variációk figyelhetők meg a hajnövekedés megindulását és mértékét illetően. A hajnövekedés elősegítéséhez és fenntartásához folyamatos, tartós használat szükséges, különben a hajhullás újrakezdődik. A kiindulási állapot 3-4 hónappal a kezelés abbahagyása után visszaállhat.

A kezelés elején (2-6. héten) előfordulhat, hogy fokozott hajhullást tapasztal. Ez a Regaine oldat hatását jelzi, és rendszerint néhány héten belül abbamarad.

Ha az előírtnál több Regaine oldatot alkalmazott
Az ajánlottnál magasabb dózisok alkalmazása, illetve a fejbőrtől eltérő területen való alkalmazás nemkívánatos hatások kialakulásához vezethet.

A Regaine oldatot gyermekek elől gondosan elzárva kell tartani. Lenyelés esetén azonnal orvosi segítséget kell hívni!

Ha elfelejtette alkalmazni a Regaine oldatot
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Regaine oldat alkalmazását
A hajnövekedés elősegítéséhez és fenntartásához folyamatos, tartós használat szükséges.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi nem ismert gyakoriságú (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) mellékhatásokat észleli, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához:
- túlérzékenység (súlyos, azonnali típusú allergiás reakció, tünetei lehetnek: arcduzzanat, bőrvörösség, viszketés, szorító érzés a torokban).
- angioödéma (bőrkiütés, a bőr vagy nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, amely érintheti az ajkakat, a szájat, a kezeket, torkot, szemhéjakat és a külső nemi szerveket).
- allergiás eredetű bőrgyulladás (kontakt dermatitisz).

Az alábbi felsorolás a klinkai vizsgálatok során vagy a forgalmazást követően jelentett mellékhatásokat tartalmazza:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- fejfájás

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- légszomj
- viszketés, nem kívánt erős haj- és szőrnövekedés, kiütés, aknészerű bőrgyulladás, gyulladásos bőrbetegség
- végtagduzzanat
- depresszió
- (csont- és izomrendszeri) fájdalom

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- viszketés, irritáció, fájdalom, duzzanat az alkalmazás helyén, (időnként a fülön és az arcon is), súlyosabb esetekben bőrgyulladás, hólyagosodás, vérzés és fekélyképződés előfordulhat
- bőrszárazság, hámlás, átmeneti hajhullás, a haj szerkezetének változása, a haj színének változása
- szédülés
- émelygés

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrpír az alkalmazás helyén
- bőrgyulladás (kontakt dermatitisz)
- szívdobogás, fokozódott szívritmus, mellkasi fájdalom

Nagyon ritka mellékhatások, amelyek 10 000 betegből kevesebb, mint egy esetben jelentkeznek:
- alacsony vérnyomás

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
- bőr mélyebb rétegeit érintő és a nyálkahártyákon megjelenő vizenyő (angioödéma), túlérzékenység, allergiás eredetű bőrgyulladás (kontakt dermatitisz)
- a szem irritációja
- hányás
- depresszív hangulat.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Regaine oldatot tárolni?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Regaine oldat?
- A készítmény hatóanyaga: 20 mg minoxidil 1 ml oldatban.
- Egyéb összetevők: propilén-glikol, etanol, tisztított víz.

Milyen a Regaine oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen vagy gyengén sárgás színű alkoholos oldat.

60 ml oldat műanyag tartályban, csavarmenetes műanyagkupakkal és védőkupakkal.
Egy műanyagtartály két feltéttel (permetező feltét és csőrös feltét) dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Johnson & Johnson Kft
1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.
Magyarország
vevolevel@its.jnj.com

Gyártó
Janssen-Cilag Domaine de Maigremont
27100 Val de Reuil
Franciaország

A feltétek (permetező feltét, csőrös feltét) CE jellel ellátott orvostechnikai eszközök.

A permetező feltét és a csőrös feltét gyártója
ASM Aerosol-Service AG, Industriestrasse 11, 4313 Möhlin, Svájc

OGYI-T-2065/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2018. január

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"