Védelem a gyomornak!

Quamatel Mini filmtabletta

Az emésztőrendszer felső részén tartósan vagy visszatérően jelentkező kellemetlen érzést, fájdalmat diszpepsziának nevezzük. A tünetcsoport nem ritka, a felnőtt lakosság 30-40%-ánál jelentkezhet. A diszpepszia hátterében leggyakrabban savas reflux (GERD) áll: a savas gyomorbennék visszaáramlik a nyelőcsőbe és ott égő jellegű fájdalmat, kellemetlen szájízt, émelygést de akár száraz köhögést, torokfájást, rekedtséget is okozhat. A savas reflux okozta gyulladás nem veszélytelen: tartós fennállása fokozza a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát.

A betegség kezelésében elsősorban diétás és életmódbeli változtatások javasoltak. Jól ismert, hogy a gyakori kis mennyiségű étkezések, a savtúltermelést elősegítő ételek és italok (citrusfélék, menta, koffein, alkohol, csípős fűszerek) kerülése javít a panaszokon. A utolsó étkezés a lefekvés előtt legalább 3 órával javasolt ill. étkezések után 1-2 órával ne végezzünk a hasfal igénybevételével járó fizikai munkát, kerüljük a vízszintes testhelyzetet. Túlsúly esetén a testsúly csökkentése is jótékony lehet.

A refluxos panaszok jelentkezése esetén ma már gyógyszeres kezelésre is van lehetőség. A gyomorégés ellen használhatunk savközömbösítőt és a sav termelődését csökkentő készítményeket. A betegség kezdeti stádiumá ban vannak, akik úgynevezett savkötőket szednek, melyek a termelődött savat helyileg közömbösítik. Hatásuk gyors, a véráramba ugyan nem szívódnak fel, azonban előfordulhat, hogy a panaszokat okozó savfelesleget nem tudják maradéktalanul közömbösíteni. Rövid időn belül többszöri alkalmazásuk esetén a savsemlegesítés kellemetlen gázképződéssel, a széklet megkeményedésével járhat.

A gyógyszerek másik csoportja, a savszekréció-gátlók, magát a gyomorsav termelését csökkentik. Ilyen például a Quamatel Mini (famotidine tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer), amely a bevétel után egy órával kezd el hatni, és hatása 9 órán át tart. További előnye, hogy már napi egy tabletta is elegendő lehet a panaszok megszüntetéséhez, és étkezés előtt egy órával bevéve megelőzhetők a túlzott gyomorsav-termelődés okozta tünetek.

Fontos kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz gyomortáji panaszainkkal. Orvosi vizsgálat javasolt, ha a panaszok heti rendszerességgel vagy több hónapja jelentkeznek annak ellenére, hogy életmód-változtatással vagy gyógyszerek alkalmazásával próbáltuk azokat Feltétlenül forduljunk szakemberhez, ha a panaszokhoz étvágytalanság, fogyás, nyelési nehezítettség vagy ha a nyeléshez fájdalom társul. Súlyos betegségre utal, ha a hányinger, hányás vagy fekete székletürítés jelentkezik. Az időben elvégzett orvosi vizsgálattal megelőzhetjük a kórkép súlyosbodását és biztosíthatjuk a panaszok hatékony kezelését.

Honlap: http://www.gyomoreges.com

Termékek:

Hírek:

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu