Panangin filmtabletta

Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg
További riasztó adatok:
- Magyarországon a keringési rendszer betegségei következtében bekövetkezett korai halálozások aránya háromszor magasabb, mint az Európai Uniós átlag.
- a KSH adatai szerint 2008-ban is a halálesetek 50 százalékáért volt felelős a szív és keringési rendszer betegsége.
- A férfiaknál az 50 és 54 év közötti korosztály jelenti a rizikó hirtelen növekedését.
- A KSH adatai szerint 2009-ben 15525 40-59 év körüli férfi halt meg szív- és keringési betegségben. Ugyanezen évben 6883 nő. 60 év felett az arány megfordult: 56847 nő halt meg ebben a betegségben. 48727 férfi.

Kálium - mint nyomelem szerepe a szervezetünkben

Talán már nem is emlékszünk rá, hogy annak idején az iskolában azt tanultuk, hogy a kálium az alkáli fémek csoportjába tartozik. Tehát a kálium egy fém!
Sűrűsége kisebb a vízénél, ezért fennmarad a víz felszínén. Szürke könnyűfém, rideg, törékeny, de késsel vágható, puha. A természetben elemi állapotban nem, csak vegyületei formájában fordul elő, talán ez az oka annak, hogy nem igen találkoztunk még káliummal fémtömb formájában.
Testünkben a kálium és a nátrium ion formában fordul elő, és létfontosságú feladatokat lát el: az idegrendszeri jelek továbbítását, és a sav-bázis egyensúly szabályzásában, az izom-összehúzódás elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását, és a sejtek tápanyagfelvételét. Az emberi szervezetben körülbelül 150 gramm kálium található. Hiánya esetén izomgyengeség, szívműködési problémák léphetnek fel, és a vesék károsodhatnak.

Mi befolyásolhatja a szervezet K-tartalmát?

1.Kálium bevitel

Kiemelkedően magas a kálium tartalma a következő élelmiszereknek van, ezek fogyasztása növeli szervezetünk kálium szintjét:
Sok káliumot tartalmaznak az olajos magvak (pl. dió, mák), a zöldségek és gyümölcsök (pl. petrzselyemzöld, paradicsom, banán).

2.Káliumvesztés előfordulhat a következő esetekben:

•Fertőzések miatt kialakuló hasmenés, hányás miatt
•bulimiához (kóros falánkság) társuló erőltetett hányás miatt, különösen alultápláltság, anorexia (kóros étvágytalanság), rákos megbetegedéshez kapcsolódó kóros soványság (tumoros cachexia), alkoholizmus, vagy
•vízhajtók szedése esetén
•operációkat megelőző bélöblítés után
•bélsipolyok esetén
A szakemberek 10 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek 1966 és 2009 között készültek, körülbelül 280 000 ember bevonásával. A végeredmények azt mutatták, hogy a magas kálium tartalmú ételek fogyasztásának köszönhetően átlagosan 19 %-kal csökkent a stroke (agyvérzés), 8 %-kal pedig a szív nagy ereit érintő koronária betegségek kockázata.

Magnézium szerepe a szervezetünkben

Hol található a természetben?

A magnézium nagy mennyiségben fordul elő kőzetekben, ásványvizekben, melyekben oldva, Mg2+-ionok formájában található meg. Ezüstfehér színű, csillogó, tiszta állapotban nyújtható, puha könnyűfém. Testünkben is ionos formában van jelen.
A mikroelemekhez tartozó ásványi anyagok közül magnéziumból található a szervezetben messze a legkevesebb. Egy átlagos felnőtt teste mindössze 25-30 gramm magnéziumot tartalmaz. Ennek körülbelül 50-60%-a a csontok részét képezi.

A kis mennyiség ellenére rengeteget hallani a magnéziumról, az egyik legismertebb ásványi anyag. Ennek két oka van: először is hihetetlenül sokoldalú, minden komolyabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen – így részt vesz például az energiatermelésben, a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, az idegrendszer és az izmok működésében, a fogak és a csontok felépítésében; másodszor pedig stressz, vagy intenzív fizikai munka hatására igen gyorsan ürül, így megfelelő pótlás nélkül elég hamar hiányállapot léphet fel.

Az emberek táplálékának ma már nagy részét képező feldolgozott élelmiszerek igen kevés magnéziumot tartalmaznak, ezért is szükséges annak pótlása.

A magnézium hatása a szív-és érrendszerre:
•A magnézium idegrendszer védő hatású ásványi anyag
•Szükség van magnéziumra az izmok működéséhez, valamint az egészséges idegi és szívműködéshez, beleértve a szívizmot is
•A szívinfarktusok kockázatát csökkenti, segíti a szívműködést, normalizálja a vér- keringést
•Magas koleszterinszintűeknek is igen fontos ásványi anyag, mivel segít beállítani a normális koleszterinszintet

Honlap: http://www.panangin.hu

Termékek:

Hírek:

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu