Richter Gedeon

A Richter története

A Richter Gedeon Nyrt.-t, Magyarország egyik vezető gyógyszergyárát 1901-ben alapította a nevét adó gyógyszerész, aki ezzel nemcsak a cég, hanem az egész magyar gyógyszeripar alapjait is megteremtette.

A kisüzemi gyártás színhelye a még ma is működő, Üllői úti Sas Patika volt. Magyarországon ez idő tájt indult fejlődésnek az önálló gyógyszerkutatás és gyógyszergyártás. Az ipari szintű gyógyszertermelés olyan mértékű tőkét igényelt, amely akkoriban a nyugati világban is ritka volt. A Sas gyógyszertárban berendezett laboratóriumban kezdetben állati szervkivonatokból organoterápiás készítményeket állítottak elő.

Az üzem 1907-ben épült fel Kőbányán. Profilja a nemzetközi gyógyszergyártási irányzatoknak megfelelően alakult: az organoterápiás készítmények mellett növényi alapú, később szintetikus készítményeket gyártott. Bárki megítélheti, mit jelentettek és jelentenek a gyógyászatban a lecitinkészítmények, a ma is alkalmazott fertőtlenítő, a láz- és fájdalomcsillapító, az életmentő szerek (Hyperol, Kalmopyrin, Tonogen).


Tevékenységünk

A Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt. magyar irányítású kelet–közép–európai regionális multinacionális gyógyszercég. Az anyavállalat mellett négy országban működő termelő leányvállalataival a régió gyógyszergyártóinak meghatározó képviselője. Termékeit saját piachálózatán keresztül a világ mintegy száz országának lakosaihoz juttatja el.

A Richter Gedeon ötvözi az évszázados magyar gyógyszergyártási tradíciót a modern technológiai csúcsminőséggel. Célja, hogy korszerű és elérhető árú készítményekkel álljon a lakosság gyógyításának szolgálatában, és tevékenységével hozzájáruljon a magyar gazdaság fejlődéséhez, az ország versenyképességének javításához.

A Társaság sikerének titka többek között az évszázadok alatt felhalmozott tapasztalatokban, az értékes szaktudásban rejlik. Az alapító, Richter Gedeon gyógyszerész 1901-ben szerzett iparengedélyt gyógyszerek előállítására. Az alapító-névadó építtette hazánk első gyógyszergyártó üzemét, amely korának kiemelkedő műszaki létesítménye volt. Mára a Richter nemcsak hazai pozícióját őrizte meg, hanem kelet–közép–európai regionális multinacionális vállalattá fejlődött, miközben egyre nagyobb mértékben növeli piaci jelentőségét a Független Államok Közösségének tagországaiban, az Európai Unióban és az Amerikai Egyesült Államokban.

A Richter a kelet-közép-európai cégek közül egyedülálló, öt világrészre kiterjedő piachálózattal rendelkezik, termékei így a világ csaknem száz országába eljutnak. A Társaság 30 országban van jelen, összesen négy gyártóhellyel, 30 képviseleti irodával, valamint 14 kereskedelmi leány- és nagykereskedelmi vállalattal.

Az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és a szüntelen innováció a Richter 1901-es megalapítása óta a Társaság stratégiájának meghatározó része. Mára a Richter 800 fős kutató-fejlesztő bázissal a kelet-közép-európai térség legjelentősebb gyógyszerkutatási központjává fejlődött.

Az originális kutatás mellett generikus készítményfejlesztéssel, illetve kémiai eljárásfejlesztéssel foglalkozik. A Társaság eredeti gyógyszerkutatási tevékenysége kizárólag a központi idegrendszer betegségeinek leküzdésében hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére koncentrál. Ezen belül elsősorban a krónikus fájdalom, a szkizofrénia és a szorongás kezelésére alkalmas molekulákra összpontosít. A magyarországi gyártók közül, illetve a kelet-közép-európai régióban is, a Richter költ a legtöbbet kutatás-fejlesztésre: átlagosan árbevétele 10 százalékát, 2007-ban csaknem 17 milliárd forintot.

A Richter támogatja a tehetséges fiatalok megtartását nemcsak a Társaságnál, hanem hazánkban az egyetemi és akadémiai kutatóhelyeken is: Magyarországon több mint harminc vezető egyetemi tanszékkel és akadémiai kutatóintézettel futtat közös kutatási programot.

A Társaság elkötelezettsége szűkebb környezetéért és a tágabb társadalomért sokrétű. Egyrészt termékeivel gyógyít, kutatási tevékenységével igyekszik hozzájárulni az eddig kevéssé kutatott terápiás területek eredményeihez, másrészt kötelességének érzi, hogy lehetőségeihez mérten társadalmi programjaival támogassa a közösségi célokat. Meggyőződése, hogy azokon a területeken kell szerepet vállalnia, amelyek tevékenységi köréhez kapcsolódnak: a társaság a magyar egészségügy és oktatás elkötelezett támogatója.

Honlap: http://www.richter.hu
Cím: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21
Telefon: 06-1-431-4000
Fax: 06-1-260-6650

Termékek:

Hírek:

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"