Váz és izomrendszer

Mozgásszervi problémák - korunk egyik népbetegsége

A mozgásszervi betegségek Magyarországon az egészségügyi problémák között vezető helyet foglalnak el. A lakosság mintegy 38%-a1 tapasztalt egy év alatt izom-és ízületi fájdalmakat: ízületi gyulladást, húzódás, rándulás vagy zúzódás okozta sérüléseket, vagy akár reumás panaszokat.

A fájdalmas mozdulatok ellen

Az ünnepi időszak mindenki számára egyet jelent az utazásokkal. Ugyanis ilyenkor látogatjuk meg a messzebb élő családtagokat, vagy utazunk el egy hosszabb pihenésre. Ezt a szeretet- és örömteljes időszakot azonban igencsak megnehezíthetik az ízületi fájdalmak, amelyek sokszor még az ágyból sem engednek felkelni minket.

Miért pont kristályos glükozamin-szulfát?

A glükózamin tartalmú készítmények ma már recept nélkül kaphatóak a patikákban. A nyilvános adatbázisok szerint ma 10 féle recept nélkül kapható gyógyszer és legalább 20 féle étrend-kiegészítő közül választhatunk, amelyek között kiigazodni embert próbáló feladat. Pedig ez a sokszínűség zsákutcákat is rejthet…

Rándulás

Gyakori sérülésnek számítanak a rándulások, melyek fájdalmasak, de általában nem járnak súlyos következményekkel. A boka-, csukló-, ujj ízületei, és a könyökízület, illetve a nyaki gerinc rándul meg leggyakrabban.

Az ízületek működése

A csontokat ízületek kötik össze egymással. A porccal borított csontvégek között ízületi rés van, az ízfelszínek egymásba illeszkednek, s mozgás közben egymáson elcsúsznak. Az ízületi véget alkotó egészséges üvegporc igen rugalmas, terhelés, mozgás hatására alakja megváltozik, a terhelés megszűnése után pedig könnyedén visszanyeri eredeti alakját.

Izom- és ízületi fájdalom

A fájdalom természetes figyelmeztető jelzése szervezetünknek, hogy valami nincs teljesen rendben. Lehet csoportosítani aszerint, hogy milyen testrészeken jelentkezik, vagy aszerint hogy mi a kiváltó oka a fájdalomnak. Egy biztos, mindig arra ösztönöz, hogy figyelmünket a fájó pontra irányítsuk, és lehetőség szerint találjuk meg a fájdalmat kiváltó tényezőket. Ezek meghatározása nem mindig egyszerű, és addig is, míg a kiváltó okot nem sikerül megtalálni és megszüntetni, nagyon fontos a fájdalom csillapítása. Az egyik leggyakoribb fájdalomtípus a mozgásszervi fájdalmak csoportja. Az ízületi fájdalom, és izomfájdalom valamint a csontok, inak fájdalma tartozik ebbe a kategóriába.

Védelem az ízületeknek

A reumás betegek duzzadt ízületeibõl egy aktív anyagot sikerült izolálniuk, amelyet hialuronsavnak neveztek el a savi vegyhatása és a lokalizációja miatt (hialin = porc). A test ízületfelületeit porcok alkotják. Ezeket a hialuronsav továbbra is rugalmasan és épen tartja. Ugyanis a hialuronsav körbeveszi a porctömeget, amely gondoskodik az ízületek optimális mozgathatóságról és védelméről. A kor előre haladtával, valamint nagyfokú terhelés esetén azonban kopás jön létre. Ez az elhasználódás az ízületek egészségügyi problémáit okozhatja, pl. a térdben.

Sportsérülések és rándulások

Rándulás? Izomsérülés? Mindenki, aki hivatásos vagy amatőr szinten sportol, szeretné ezeket elkerülni, ám ha már megtörtént a baj, nem mindegy, mennyi időt kell a szeretett sportpályától távol tölteni.

A reuma

A reuma görög-latin eredetű orvosi kifejezés, mely a kötőszövet elfajulásával járó, kopásos vagy gyulladásos ízületi- vagy izombetegségek összefoglaló neve. Az időjárási változások, a hideghatás és az ismétlődő, azonos mozdulatok mind szerepet játszanak a reumatológiai megbetegedések kialakulásában.

Mozogj örömmel!

A közhiedelemmel ellentétben az ízületi kopás nem csak az időseket érintheti. Az ízületeket ugyanis könnyen megerőltethetjük már fiatalabb korban is, ezért nem árt kellő időben gondoskodni a tünetek megfelelő kezeléséről.

Őrizzük meg ízületeink egészségét

Az ízületek és csontjaink testünk azon részei, amelyekre akkor kezdünk csak igazából figyelni, amikor már valami baj van. Még a testüket tudatosan fejlesztő, az étkezésre odafigyelő emberek is természetesnek veszik, hogy a naponta több ezerszer végrehajtott mozdulatok fájdalom nélkül mennek végbe. Amikor aztán recseg-ropog és fáj minden, jön a pánik, a szaladgálás ilyen-olyan orvoshoz, csontkovácshoz, méregdrága terápiára, stb. Pedig sokkal egyszerűbb és olcsóbb megelőzni a problémát, mint kezelni azt, miután már bekövetkezett.

Megfelelő sportolás

Manapság egyre több helyen lehet hallani, hogy az egészséges életmód része az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás. Néhány életmódbeli változtatással hozzájárulhatunk szervezetünk egészségének megőrzéséhez, illetve néhány betegség is megelőzhető lenne.

Óvjuk izmaink, ízületeink egészségét

Általában alig várjuk a nyári szabadságolásokat, mert ilyenkor azzal foglalkozhatunk szabadidőnkben, amivel csak szeretnénk. Vannak, akik hosszú nyaralásokat, kirándulásokat terveznek, de akadnak olyanok is, akik olyan teendőket végeznek el, amelyekre nem lenne idejük a munka mellett.

Fontos tudnivalók a strandolásról

A nyár és a hőség beköszöntével egyre többen részesítik előnyben a strandokat, vízpartokat, hiszen a nagy melegben nincs is annál jobb, mint mártózni egyet és felfrissülni. Azonban mindennek megvan az árnyoldala is, hiszen sokan nincsenek tisztában az ilyenkor felmerülő veszélyekkel vagy figyelmen kívül hagyják a „szabályokat”!

Kezeljük könnyen az izomfájdalmakat

Minden ízületi gyulladás közös jellemzője az előbb-utóbb jelentkező fájdalom, megduzzadt ízület bemelegedése. Az ízületi gyulladás lehet akut vagy krónikus, különbség a kettő között, hogy míg az akut formája hirtelen jelentkezik, addig a krónikus gyulladás tünetei lassabban alakulnak ki.

Dona termékcsalád

Az ízületi problémák, fájdalmak számos ember életében okoznak nehézséget. A Dona filmtabletta hatóanyaga, a glükozamin-szulfát, amely fontos szerepet játszik a porcképződésben.

Tavaszi sportolás

A téli hónapok alatt nem mindenkinek adódik lehetősége a rendszeres testmozgásra, mivel a hideg idő alatt többnyire a téli sportokkal vagy konditerem használatával tudjuk biztosítani önmagunknak a rendszeres testmozgást.

Csontritkulás kialakulása és megelőzése

Előfordulhat, hogy csak csonttöréskor derül ki a betegség, amely általában valamelyik csigolya, a combnyak vagy a csukló törésével végződik. Sokan nem tudják, hogy a csontritkulás kialakulása lassítható, sőt akár meg is előzhető és minél előbb kezdik el a megelőzést annál nagyobb az esélye, hogy a későbbi töréseket és az azzal járó fájdalmat elkerülhetik.

Hírtelen megerőltetés

A tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen vágynak ki a természetbe, és egyre többen választják a ház körüli munkákat, a bezártság helyett. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy kicsit túlzásba visszük a kerti munkát, főleg az ilyenkor aktuális ásást, virágkihordást stb. és izmainkat akaratlanul is megerőltetjük.

Amikor fáj.....

A mai világban szinte elkerülhetetlen a kisebb sérülések szerzése, akár nap mint nap, hiszen bármikor beüthetjük pl.: a térdünket, a könyökünket, ill. sportolás, vagy a mindennapos fizikai munka is okozhat ízületi fájdalmakat, ízületi gyulladásokat, duzzanatokat.
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

.