Megfázás - meghűlés

Tudjon meg többet az orrmelléküreg-gyulladásról!

Négy pár orrmelléküregünk van. A melléküregek belsejét nyálkahártya borítja. Az orr- és az orrmelléküregek nyálkahártyája által termelt váladék normál esetben - többek között - segíti a belélegzett levegővel az orrba jutott szennyező anyagok és kórokozók kiszűrését. A megfázás következtében kialakuló nyálkahártya-duzzanat elzárja az orrmelléküregek kivezető járatait, és a pangó váladék a melléküregekben gyulladáshoz vezethet, amit orrmelléküreg-gyulladásnak nevezünk.

A náthás orrdugulás okai

Orrhangon beszélünk, nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül, ezért kénytelenek vagyunk szájon át venni, amitől fájdul a torkunk. A bedugult orrot hiába fújjuk, nem ürül, nem nyílik meg, nincs megkönnyebbülés. Vajon mi okozza?

Kombinált segítség a fájó toroknak

A torokfájás általában egy vírus okozta fertőzés, ami egy zavaró toroktáji kaparó érzéssel indul, amit gyakorta külső beavatkozás nélkül is legyőz az immunrendszerünk. De az is előfordulhat, hogy a fájdalom nem csitul, s lassan kínzó érzéssé válik, amikor már úgy érezzük, cselekednünk kell, hogy minél hamarabb elmúljon... Rosszabb esetben a fertőzés miatt amúgy is sérülékenyebb, gyulladt nyálkahártyán át más kórokozók is bejuthatnak a szervezetünkbe, tovább rontva az állapotunkat.

A köhögés

Szervezetünk egyik legfontosabb védekező mechanizmusa a köhögés, amely segít a légutakba került idegen anyagok (részecskék, kórokozók) eltávolításában. A köhögés akkor keletkezik, amikor a tüdőből zárt hangrés mellet, a légzőizmok erőteljes összehúzódása során nagy mennyiségű levegő áramlik ki.

Megfázás – senki nem vágyik rá, mégis megbetegedhetünk

A mai rohanó világban az influenza- és megfázás-szezon közepén senki nem vágyik az orrdugulásra, a torokfájásra, a lázra és a fejfájásra. Gyakran nem engedhetjük meg magunknak, hogy otthon maradjunk és megadjuk szervezetünknek a pihenéssel töltött időt, miközben gyógyulni tud. Ezzel azonban nem csak a saját helyzetünket nehezítjük meg, hanem veszélyeztetjük a környezetünket is, hiszen a vírusok cseppfertőzéssel terjednek ebben az esetben. A tünetek rossz közérzetet, fáradtságot és levertséget okozhatnak, ezáltal nehezebb úgy dolgozni és ellátni a mindennapi teendőket, ahogyan egészségesen tennénk.

Hogyan és mivel lehet kezelni a torokfájást?

Talán nincs is olyan ember, akinek soha nem fájt még a torka életében. Amellett, hogy a megfázást ezzel a tünettel kapcsoljuk össze először, a torokfájás az egyik leggyakoribb tünete számos más megbetegedésnek is. Nátha, mandulagyulladás vagy torokgyulladás – betegségek, amik egyértelmű előjele a fájó, viszkető torok. Enyhe tünetek jelentkezésekor lehet, hogy csak túl hideg vagy forró italt fogyasztottunk, amelyek megsértették a nyálkahártyát, gyulladást okozva ezzel.

Kora őszi veszélyek

A nyári meleg után csak lassan alkalmazkodunk a hidegebb időjáráshoz, ilyenkor gyakran nem figyelünk oda a meleg és réteges öltözékre. Azonban az őszi nedves, csapadékos időszak különösen kedvez a baktériumoknak, emiatt ilyenkor megnövekszik a meghűléses betegségek kockázata.

Rubophen termékcsalád: Rubophen tabletta

A Rubophen (500 mg paracetamol hatóanyag tartalmú) tabletta láz- és a lázzal együtt járó enyhe, illetve középsúlyos fájdalmak hatékony csillapítására szolgáló készítmény. 20 illetve már 30 db-os kiszerelésben is kapható vény nélkül gyógyszer.

A megfázás kezdeti tünetei

A megfázás az egyik leggyakoribb megbetegedés, ami felnőtteket és gyermekeket egyaránt érinthet. A gyógyulásnál sokat segít, ha a problémát időben észrevesszük és orvosoljuk, hogy a tünetek ne erősödjenek.

A torokmentő

A torokfájás annak a jele, hogy a szervezet védekezőképessége meggyengült és kórokozók szaporodtak el a torokban. Ennek eredménye a gyulladt nyálkahártya, a nyak és a torok duzzadása, nyelési nehézségek és az égő, szúró fájdalom. Egy torokgyulladás hatékony kezeléséhez nem csak a fájdalom csillapítására van szükség, hanem gátolni kell a fertőzés terjedését, a felülfertőzést is.

Újdonság! Strepfen Cukormentes szopogató tabletta narancs ízben

Online patikánkban már elérhető a Strepfen legújabb terméke, a cukormentes narancsízű szopogató tabletta. A szopogató tabletta 8,75mg flurbiprofén hatóanyag-tartalommal rendelkezik, emellett tartalmaz még mentholt, mely könnyíti a légzést és mérsékelt fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Megbízható megfázás és influenza elleni készítmények

A Wick öröksége többről szól, mint csupán megfázás és influenza elleni gyógyszerek előállítása. Immár több mint 100 éve azon munkálkodunk, hogy a családok mindennapjai a lehető legkellemesebbek legyenek — még azokon a napokon is, amikor betegek.

Köhögés ellen

Ősszel, télen és kora tavasszal igen gyakoriak a légúti megbetegedések. A Halixol tabletta és szirup segít ezek leküzdésében.

A szabad légzésért

A nátha számos kezdeti tünete, mint pl.: az enyhe hidegérzet, didergés, torokkaparás, torokfájás mellett sokan úgy tartják, hogy az orrnyálkahártya gyulladása a legkellemetlenebb tünet, hiszen az ezzel járó orrfolyás, gátolt orrlégzés igen csak megnehezítheti mindennapjainkat.

Az Aspirin és az acetilsav

A fűzfa (Salix alba) kérgének főzetét már időszámításunk előtt használták, amely a kinin felfedezése előtt a legjobb malária orvosságnak számított. Azonban a fűzfa kérgének főzete mindezek mellett gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatással is rendelkezett.

Előzzük meg az influenzát ViroStop-pal

Az influenza egy vírus által okozott fertőző betegség, amely cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés útján jutnak be szervezetünkbe, ahol beépülve a sejtekbe gyors szaporodásra képesek. Fő tünetei a hirtelen kezdődő láz, hidegrázás, izomfájdalom, elesettség, étvágytalanság, fejfájás, szédülés, később pedig torokfájás és száraz köhögés.

Az otthoni inhalálás legegyszerűbb módja

„Az otthoni inhalálás legegyszerűbb módja, ha a gőzölgő tál vagy fazék fölé hajolva belélegezzük a párolgó gőzt, s közben fürdőlepedőt húzunk a fejünkre, nehogy a gőz elillanjon. Az edényt sohase töltsük tele, mert veszélyes lehet. Fejünket pedig legalább 2o-25 cm-re tartsuk a (forró) tál fölött. Az inhaláció megkezdése előtt hajunkat kössük be, arcunkat krémezzük be, szemünkre tegyünk vattacsomót, vagy behunyt szemmel inhaláljunk, mert a forró gőz bántja az arcbőrt és a szemet.”

Intsünk búcsút a megfázásnak

Az ősz beköszöntével egyre többen panaszkodnak a megfázás, ill. influenzaszerű tünetekre, amelyek rendszerint végtagfájdalom, rossz közérzet, láz, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, majd az esetek 70-90%-ában köhögés is társul hozzá.

Tavaszi strandolás és következményei

A téli hónapok után alig várjuk, hogy kiszabaduljuk a négy fal fogságából, és végre élvezzük a felmelegedést, azonban sokan ilyenkor kicsit túlzásba is viszik, és túl hamar kezdenek nyáriasan öltözködni, napozni felelőtlenül.

Hogyan öltözködjünk tavasszal?

A tavasz beköszöntével igazi felüdülést jelenthet, hogy kiszabadulunk a négy fal fogságából és végre nagyokat sétálhatunk, kirándulhatunk a friss levegőn. Azonban ilyenkor hajlamosak vagyunk az időjárásnak nem megfelelően öltözködni, aminek az eredménye egy jó kis megfázás is lehet.

Tavaszi megfázás

A hideg téli hónapok után már alig várjuk a tavaszt és a vele járó felmelegedést, és ilyenkor hajlamosak vagyunk túl korán örülni a jó időnek. Sokan a tavaszias idő beköszöntével már lecserélik a téli ruhatárukat, és kicsit lengébben öltözködnek, ám a hirtelen jött meleg is tartogathat meglepetéseket, pl.: egy tavaszi náthát.

Száraz és hurutos köhögés

A köhögés még önmagában nem jelent betegséget, csak akkor okoz problémát, ha valamilyen környezeti tényező, vagy betegség miatt intenzívebbé válik. Sokan nem tudják, hogy a köhögés egy fontos testfunkció, melynek fő célja, hogy a légcsőbe kerülő irritáló anyagokat eltávolítsa, így védi szervezetünket a káros anyagoktól, ill. a betegségektől.

A köhögés

Sokan nem is tudják, hogy a köhögés egy természetes testfunkció, amelynek fontos szerepe van abban, hogy torkunkat és a légcsövünket megszabadítsa a káros szennyeződésektől. A köhögés önmagában még nem betegség, de egy betegség velejárója lehet pl.: a megfázásnak, vagy az influenzának.

Szabaduljunk meg az orrdugulástól

Az orrdugulás egy igen kellemetlen velejárója a megfázásnak, ill. az influenzának. Ha teljesen el van dugulva az orrunk nemcsak kényelmetlenül érezhetjük magunkat a bőrünkben, de igen kínos lehet, ha orrhangon szólalunk meg pl.: egy tárgyaláson vagy megbeszélésen.

A szabad lélegzetvételért

Biztosan mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor egy társaságban, vagy akár a munkahelyen nem kapunk levegőt az orrunkon keresztül és ezért a szánkon keresztül kell vennünk a levegőt. Ilyenkor még a beszéd is problémát jelenthet, hiszen ha teljesen el van dugulva az orrunk, akkor furcsa orrhangon tudunk csak megszólalni.

A megfázás és az influenza

A megfázás és az influenza igen hasonlítanak egymásra, előfordulhat, hogy néha nem is tudjuk megállapítani, hogy épp melyik betegséget kaptuk el, hiszen még a tünetek is hasonlóak. Mind két betegség főleg a téli hónapokban jellemző, ilyenkor előfordulhat, hogy immunrendszerünk védekezőképessége meggyengül, ezáltal könnyebben megbetegedhetünk.

Mit érdemes tudni a köhögésről?

Az influenza vagy a megfázás egyik tüneteként is szolgálhat a köhögés, de nem feltétlenül állhat ez a két betegség a háttérben. Tulajdonképpen a köhögés egy természetes folyamat, nap, mint nap előfordul, hogy köhintünk egyet, amelyről tudomást sem veszünk mindaddig, amíg intenzívebbé nem válik, amit okozhat környezeti szennyezés vagy betegség is.

Vegyük könnyen a megfázást

A tél beköszöntével fogékonyabbá válhatunk az ilyenkor jellemző betegségekre, mint pl.: a megfázás, vagy az influenza, mivel a nyáron elérhető gyümölcsök, zöldségek nélkülözésével nem biztos, hogy megfelelően ki tudjuk elégíteni a vitamin szükségleteinket, így immunrendszerünk működése meggyengülhet.

Izlandi zuzmó

Már az ősi kultúrákban ismerték a gyógynövényeket, és kihasználva különböző jótékony hatásukat gyógyászati célra is alkalmazták őket. A gyógynövények felhasználásával számos betegségek tünetei könnyedén enyhíthetőek természetes úton is.

Láz és fájdalom

A fájdalom nem ismeretlen kifejezés a mindennapi életben. Akár elég egy rossz mozdulat, vagy egy elviselhetetlen fogfájás, de a fejfájás is okozhat kellemetlenségeket, mint ahogy menstruációval összefüggő fájdalom is.
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"