Allergiáról

Kellemetlen allergiás tünetek kezelésére és megelőzésére

Az allergiás rhinitis, amit „szénanáthának” is neveznek, valójában egy felső légúti gyulladás, melyet allergiát okozó anyagok (allergének) váltanak ki. A náthához hasonló tünetekkel jár, azzal a különbséggel, hogy egészen hosszan elhúzódhat. A szervezet „tévedésből” egy valójában ártalmatlan anyagot (pollen, állatszőr stb.) veszélyes anyagként érzékel és harcolni kezd ellene ugyanúgy, mint a kórokozók ellen. A betegség két fő típusa a szezonális, évszakhoz köthető, illetve a nem szezonálisan jelentkező allergia.

A megfelelő megoldás

Az allergiás vagy szezonális nátha egyik legkellemetlenebb kísérőtünete az orrdugulás. Ennek megszüntetésére orrspray használata ajánlott. Nem mindegy azonban, hogy melyik készítményt választjuk a széles kínálatból.

Élet az allergiával

Pihentető alvás nehézlégzés helyett, gondtalan piknikek a tüsszögéssel és szemviszketéssel szemben, élénk tekintet a vörös szemek ellenében, lenge nyári ruhák kellemetlen bőrkiütések nélkül, sportolás és kirándulás a szabadban orrdugulás mentesen… Mindennapi dolgok, melyek az allergiások életében sokszor csak vágyálomként vannak jelen. Pedig ennek nem kéne így lennie, hiszen az élet allergiával is teljes lehet, és a megszokott hétköznapok ugyanolyan örömmel és felszabadultsággal tölthetőek meg, mint allergia nélkül.

Klinikailag bizonyított hatékony megoldás allergia kezelésére

Az allergás rhinitis és a szénanátha jelentős mértékben ronthat életminőségén, ezért nagyon fontos a gyors és hatékony segítség a tünetek első jelentkezésekor. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a szénanáthás betegek 78%-a úgy érzi, betegsége hátrányosan befolyásolja általános életminőségét.

Szemünket érintő allergiás problémák

A kötőhártya-gyulladás az egyik legelterjedtebb szemészeti betegség, amely számos okra vezethető vissza, de alapvetően fertőzéses (pl. bakteriális, vírusos), illetve nem fertőzéses eredetű (pl. allergiás) formáit különböztetjük meg.

Szénanátha

A tavasz beköszöntével minden évben eljön a pollenszezon is, amikor a levegőben szálló virágporok megnövekedett koncentrációja allergiás tüneteket vált ki az arra érzékenyekben. A szezonális pollen-allergiát a köznyelvben gyakran nevezik szénanáthának is, bár a széna kifejezetten nem okoz allergiát. Az elnevezést az aratáskor tapasztalt tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás hozta életre, ezeket a tüneteket azonban nem a széna, hanem a felszálló por váltotta ki.

Megfelelő kezeléssel szénanáthásként is felszabadultan töltheti az allergiaszezont a szabadban!

Tavasztól őszig szabadtéri programokra vágyik: kirándulásra, családi nyaralásra, kertészkedésre, vagy éppen egy jó sétára a közeli parkban? A nyár elérkeztével a közös kikapcsolódások tervezését sajnos nagyban befolyásolja az allergia témaköre. A szénanáthás betegeknek alaposan át kell gondolniuk, hogy mikor, hová és milyen programot szervezhetnek. Az Allegra gyors és hatékony segítséget nyújt a szénanátha tünetei ellen, így a szénanáthás betegek is aktív életet élhetnek és élvezhetik a szabadtéri programokat.

A szénanátháról

A szénanátha (allergiás nátha) a légúti allergia egyik megjelenési formája, a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) és kísérő tüneteinek összefoglaló neve. Két fajtáját különböztetik meg: a szezonális allergiás rhinitist, amelynél a tünetek időtartama rövidebb egy hónapnál, és a nem szeronális, ún. perisztáló (állandó) rhinitist, amelynél a tünetek egy hónapnál tovább is fennállnak. Ismert az egész évben tünetekkel járó ún. perenniális allergiás rhinitis is, amit atka, illetve toll vagy állati szőr allergia okoz.

Az allergia kialakulásának okai

Az allergia korunk civilizációs betegsége. A betegek száma fokozatosan nő, Európában és hazánkban mára már minden ötödik ember allergiásnak mondható. Az allergia fogalma 1906-ra nyúlik vissza, amikor Clemens von Pirquet, bécsi gyermekorvos néhány betegénél ÁRTALMATLAN környezeti összetevőkkel, például háziporral, pollenekkel és egyes élelmiszerekkel szemben túlérzékenységi reakciót tapasztalt. A Pirquet által meghonosított új kifejezés a görög allosz („más, eltérő”) és ergon („működés, tevékenység”) szavak összetételéből származik.

Allergiás nátha vagy kötőhártya-gyulladás

A rinitisz különböző típusaiban eltérő gyógyszeres kezelésre van szükség. A gyógyszerválasztást a domináló tünetek (orrfolyás vagy orrdugulás) és azok súlyossága határozza meg. Az ARIA ajánlás a tünetek súlyosságát figyelembe véve a következőket javasolja a kezelés kiválasztásánál.

Allergiaszezon indul!

A szezonális szénanáthában szenvedő betegek számára nagyon fontos az allergiás tünetek maximális csökkentése. Tünetek nélkül jelentősen javul az allergiás betegek életminősége, és teljes életet élhetnek az allergiaszezonban is.

Parlagfű allergia

A Parlagfű az egyetlen olyan allergiát okozó növény Magyarországon, melynek irtásának elmulasztását komoly pénzbüntetéssel szankcionálja a magyar állam. Augusztusban és szeptemberben szinte minden ötödik embernek viszket a szeme, könnyezik, folyamatosan tüsszög és fújja az orrát, melyet a parlagfű allergia okoz.

Szénanáthás?

Allergiaszezonban hirtelen megszaporodik a tüsszögő és orrot fújó emberek száma. Ilyenkor az allergiások java része úgy tekint otthonára, mint az allergia elleni mentsvárra, noha allergének a lakáson belül is találhatók. Szénanáthás betegként érdemes komolyabb figyelmet fordítani szűkebb környezetünkre, hogy csökkentsük az allergiás behatások mértékét, egészségesebbé, lehetőleg allergén-mentessé tegyük közvetlen környezetünket.

Allergiáról...

Legtöbbünknek tavasszal és nyáron okoz rendkívül kellemetlen hétköznapokat az allergia. A füvek, fák, a virágok pora valamint a rendkívül igénytelen, mégis nagyon agresszív gyomnövény, a parlagfű akár hónapokig tartó tüsszögést, orrdugulást, köhögést, torok kaparást, valamint szemtüneteket okoz (áprilistól október elejéig a különböző füvek, júliustól október közepéig a parlagfű a leggyakoribb allergének).

Pollenszezon, orrdugulás

Az allergiások száma egyre nagyobb mértékben növekszik, szinte már alig alig találni olyan személyt aki ne lenne allergiás valamire.

Élelmiszerek okozta allergiás reakció? Hogyan kezeljük a keresztallergiát?

Minden tavasszal eljön a pollenszezon időszaka, amikor a levegőben szálló virágporok megnövekedett koncentrációja allergiás tüneteket vált ki az arra érzékenyekben. Vannak azonban olyan esetek is, amikor annak ellenére, hogy nincs a levegőben az adott pollen, mégis allergiás tünetek jelentkeznek a szénanáthás betegnél. Ennek oka a keresztallergia, amelynek során nem pollen, hanem bizonyos élelmiszerek elfogyasztása váltja ki az allergiás reakciót.

Amit az allergiás nátháról tudni kell

Szénanátha = allergiás nátha.
Ez azt jelenti, hogy a náthás tüneteket valamilyen környezeti anyag (allergén) váltja ki. A kiváltó allergén hiányában tünetek nem jelentkeznek.

Szénanáthás betegként is szeretné élvezni a tavaszi hónapokat?

Minden tavasszal eljön a pollenszezon időszaka, amikor a levegőben szálló virágporok megnövekedett koncentrációja allergiás tüneteket vált ki az arra érzékenyekben. Szénanáthás betegként életminőségünk teljesen átalakul, a mindennapos programok is nehezen kivitelezhetők, rosszkedvűek, levertek leszünk. Az Allegra gyors és hatékony segítséget nyújt a szénanátha tünetei ellen, így az szénanáthás betegek is aktív életet élhetnek és élvezhetik a szabadtéri programokat.

Támadnak a pollenek

Számos ember életét keseríti meg az allergia, amely az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti olyan anyagokra, amelyek normál esetben semmilyen reakciót nem váltanak ki. Ezeket a tényezőket másnéven allergéneknek nevezzük, ide tartoznak a virágok pollenjei, álla szőrök, atka, penészspórák, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek, stb.

Az allergia, mint túlérzékenység

Az allergia, más néven a túlérzékenység a szervezetünk, pontosabban az immunrendszerünk túlzott reakcióját jelenti, amely olyan anyagok hatására jelentkezik, amelyek normális körülmények között nem jelentetnének problémát, mégis valamilyen okból kifolyólag számunkra igen kellemetlen tüneteket is kiválthatnak.
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

.