Citrokalcium 200 tabletta 50x

793 Ft
16 Ft/db

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre szükség van a csontok képződése és egészsége szempontjából.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.
Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy
gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.Milyen típusú gyógyszer a Citrokalcium 200 és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.Tudnivalók a Citrokalcium 200 szedése előtt
3.Hogyan kell szedni a Citrokalcium 200 tablettát?
4.Lehetséges mellékhatások
5.Hogyan kell a Citrokalcium 200 tablettát tárolni?
6.További információk


1.MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CITROKALCIUM 200 TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A kalcium nélkülözhetetlen ásványi anyag, melyre szükség van a csontok képződése és egészsége szempontjából. A kalcium a bélből szívódik fel, az egész testben eloszlik és fontos szerepet játszik a szervezet működésében; az ideg-, az izom- és a szívműködésben, a véralvadásban, valamint számos hormon hatásának kialakulásában is. Ahhoz, hogy mindez végbemenjen, a szöve¬tekben elegendő mennyiségű kalciumnak kell lennie.

A Citrokalcium 200 tabletta alkalmazása a következő kórképek kezelésére javasolt:
•kalciumhiány megelőzésére és kezelésére,
•más gyógyszerekkel együtt a csontritkulás megelőzésére és kezelésére,
•D3-vitaminnal együtt gyermek- és felnőttkori csontlágyulás (oszteomalácia) Illetve angolkór (rahitisz) kezelésére,


2.TUDNIVALÓK A CITROKALCIUM 200 TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Citrokalcium 200 tablettát:
ha allergiás (túlérzékeny) a kalcium-citrátra vagy a Citrokalcium 200 tabletta egyéb összetevőjére, ha a vérében magas a kalciumszint (hiperkalcémia), vizeletében sok kalcium ürül (hiperkalciuria),
vesebetegségben szenved, beleértve a veseszövetben történt kalcium lerakódást (nefrokalcinózis) és a csökkent veseműködést.

A Citrokalcium alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az előbb felsoroltak közül valamelyik eset vonatkozik Önre, és a tablettát csak akkor szedje, ha ke¬zelőorvosa azt javasolta.

A Citrokalcium 200 fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Bár a vizelettel kiválasztott cltrát a vesekőképződéssel szemben védő hatású, bizonyos állapotokban a hosszú ideig fennálló hiperkalciuria (vizeletében sok kalcium ürül) és a vesekőképződés közötti összefüggést nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Alumínium tartalmú készítmények alkalmazása esetén különösen fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával. A tablettát csak akkor szedje együtt D-vitamin tartalmú készítményekkel, ha azt kezelőorvosa javasolja.

Kérjük, ellenőrizze kezelőorvosa vagy a gyógyszerész segítségével, hogy szedi, vagy szedte-e a következő gyógyszereket:
•tiazid típusú vízhajtó,
•tetraciklin típusú antibiotikum.
•nátrium-fluorid, biszfoszfonátok,
•kortikoszteroidok
Miután a kalcium csökkenti számos gyógyszer felszívódását, a Citroklacium 200 tablettát
szájon át szedett biszfoszfonátok, vagy nátrium- fluorid (a csontritkulás kezelésében alkalmazott gyógyszerek) szedése esetén legalább 3 órával azok alkalmazása után,
tetraciklin (antibiotikum) szedése esetén legalább 2 órával a tetraciklin bevétele után, vagy legkevesebb 4-6 órával annak bevétele előtt kell bevenni.

A Citrokalcium és ún. digitálisz készítmények (szívre ható gyógyszerek) együttes alkalmazása esetén mindig pontosan kövesse kezelőorvosa tanácsát. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Citrokalcium 200 tabletta egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Magas oxálsav, vagy fitinsav tartalmú ételek fogyasztása esetén (spenót, rebarbara, teljes kiőrlésű gabonafélék) az étkezés és a gyógyszer bevétele között legalább 2 órának kell eltelnie. A tabletták bevehetök az étkezés előtt vagy az étkezések között is.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Várandós, vagy szoptató anyák a Citrokalcium 200 tabletta alkalma¬zása előtt kérjék ki kezelőorvosuk, vagy a gyógyszerész véleményét.
A kalcium szükséglet várandósság, szoptatás idején megnő; a napi kalciumszükséglet (beleértve az élelmiszereket és a táplálékkiegészítöket) 1000-1300 mg. A napi kalciumbevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot, ezért ne szedjen a javasolt napi adagnál többet. Bár a kalcium kiválasztódik az anyatejbe, ennek az újszülöttre nincs káros hatása.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert olyan hatás, melynek révén a Citrokalcium 200 tabletta bevétele rontaná a gépjárművezetéshez, gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3.HOGYAN KELL SZEDNI A CITROKALCIUM 200 TABLETTÁT?

A Citrokalcium 200 tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény szokásos adagja felnőtteknek általában 3-szor 1 tabletta (= 600 mg kalcium) vagy 2-szer 2 tablet¬ta (= 800 mg kalcium) naponta.
Szokásos adagja gyermekeknek általában 2-szer 1 tabletta (= 400 mg kalcium) vagy 3-szor 1 tabletta (= 600 mg kalcium) naponta.
A Citrokalcium 200 tabletta étkezés közben vagy éhgyomorra egyaránt bevehető.

A panaszok és tünetek megszüntetése érdekében szedje a gyógyszert a kezelőorvos, vagy a gyógyszerész általjavasolt adagban és ideig.

Ha az előírtnál több Citrokalcium 200 tablettát vett be
A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, szomjúság- érzés, vagy székrekedés lehetnek. Túladagolás gyanúja esetén azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy az orvosi ügyelethez.

Ha elfelejtette bevenni a Citrokalcium 200 tablettát
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett tabletta pótlására. Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4.LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Citrokalcium 200 tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem gyakran (1000 betegből 1-10 esetében észlel¬ték) a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése, ún. hiperkalcémia (veseelégtelenségben, valamint nagy adaggal, hosszú ideig folytatott kezelés során), vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése, ún. hiperkalciuria (a kezelés első hónapjai után, valamint veseelégtelenségben és nagy adaggal, hosszú ideig folytatott kezelés során) jelentkezhet.
Nagyon ritkán (10 000 betegből kevesebb, mint 1 beteg esetében észlelték): székrekedés, hányinger.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kivül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5.HOGYAN KELL A CITROKALCIUM 200 TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Citrokalcium 200 tabletta
A készítmény hatóanyaga: 950 mg kalcium-citrát (megfelel 200 mg kalciumnak) tablettánként. Egyéb összetevő(k): kukoricakeményítő, sztearin- sav, talkum

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
50 db tabletta, 90 db tabletta vagy 100 db tabletta műanyag tartályban, dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
Pharma Patent Kft
2000 Szentendre, Szentlászlói út 44.

OGYI-T-7260/01 (50x)
OGYI-T-7260/02 (100x)
OGYI-T-7260/03 (90x)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2007.12.11.

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu