Mucoangin 20mg szopogató tabletta 20x

1214 Ft
61 Ft/db

Heveny garatgyulladás okozta torokfájdalom enyhítésére alkalmazható 12 év feletti serdülők és felnőttek esetén. A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatású. A készítmény hatóanyaga az ambroxol-hidroklorid. A szopogató tabletta aktív hatóanyaga felel a terápiás hatásért. A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatása gyorsan kialakul és legalább 3 órán keresztül meg is marad.

Mucoangin 20 mg szopogató tabletta
ambroxol-hidroklorid

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
- Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát tárolni?
6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MUCOANGIN 20 MG SZOPOGATÓ TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Heveny garatgyulladás okozta torokfájdalom enyhítésére alkalmazható 12 év feletti serdülők és felnőttek esetén.
A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatású.
A készítmény hatóanyaga az ambroxol-hidroklorid. A szopogató tabletta aktív hatóanyaga felel a terápiás hatásért.
A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatása gyorsan kialakul és legalább 3 órán keresztül meg is marad.

2. TUDNIVALÓK A MUCOANGIN 20 MG SZOPOGATÓ TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) az ambroxol-hidrokloridra vagy a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta (6. pontban felsorolt – További információk) egyéb összetevőjére.
- ha egy ritka örökletes betegségben, fruktóz-intoleranciában szenved.
- 12 éves kor alatt a Mucoangin nem alkalmazható.

A Mucoangin 20 mg fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát 3 napnál hosszabb ideig. Ha tünetei továbbra is fennállnak, vagy magas lázat tapasztal, forduljon kezelőorvosához.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert (lásd még: „Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről” c. részt).
- Csökkent vesefunkciójú betegek és súlyos májbetegségben szenvedők csak orvossal történt egyeztetés után alkalmazhatják a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát.
- A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta nem alkalmazható fájdalmas szájsérülések (pl. szájfekély, vagy seb) kezelésére. Ha szájfekélye van, forduljon orvosához.
- Más, a háttérben meghúzódó betegség révén (pl. duzzadt torok) nehézlégzés jelentkezhet. A torok összeszorulásának érzését a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta helyi érzéstelenítő hatása is okozhatja. Továbbá allergiás reakció is eredményezheti a száj és a torok duzzadását.
- A száj és a torok érzékenysége csökkenhet (érzéketlenség).
- Ha nagyobb kiterjedésű bőr- vagy nyálkahártya-elváltozást észlel, kérjük, elővigyázatosságból azonnal hagyja abba a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazását és értesítse kezelőorvosát. Nagyon kevés esetben olyan súlyos bőrelváltozásokról érkezett jelentés, mint a Stevens–Johnson-szindróma (a bőrt érintő súlyos, a bőr felső rétegének elhalásával és leválásával járó állapot) vagy a toxikus epidermális nekrolízis (egy ritka és életveszélyes gyógyszerreakció, melynek következtében a bőr felső rétegének nagy része leválhat a mélyebb rétegekről), melyek időbeli összefüggést mutattak a nyákoldó hatású szerek, pl. ambroxol alkalmazásával. Az ambroxol a Mucoangin 20 mg szopogató tablettának is hatóanyaga. Ezek az állapotok az esetek többségében az alapbetegség (pl. különböző fertőzések) súlyosságával és a kezelésükre alkalmazott gyógyszerek hatásával, vagy más társult betegségekkel, esetleg egy korábban kialakult, súlyos bőrelváltozással magyarázhatók, melynek korai szakaszában nem-specifikus, influenzaszerű tünetek jelentkeznek.
Mind a Stevens–Johnson-szindróma, mind a toxikus epidermális nekrolízis korai szakaszában olyan nem-specifikus, influenzaszerű előjeleket tapasztalhat, mint pl. a láz, az egész testre kiterjedő fájdalom, rhinitis, köhögés és torokfájás.
Ezért új bőr- vagy nyálkahártya-elváltozás megjelenése esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és elővigyázatosságból fel kell függeszteni az ambroxol-kezelést.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg, vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezertt egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az ambroxol átjut a magzat szervezetébe. A terhesség alatt, különösen az első három hónapban a Mucoangin szopogató tabletta alkalmazása nem ajánlott.

Az ambroxol kiválasztódik az anyatejbe. Ha szoptat, ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről
Egy szopogató tabletta 1,37 g szorbitot tartalmaz (a napi maximális adag 8,2 g-ot), ami fruktóz-forrás. Ha fruktóz-intoleranciában szenved, ne szedje a készítményt.
Egy szopogató tabletta kevesebb, mint 1 mg laktózt tartalmaz. Általában ez a mennyiség nem okoz problémát laktóz-intoleranciában szenvedő betegeknek.
A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta gyakorlatilag cukormentes.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MUCOANGIN 20 MG SZOPOGATÓ TABLETTÁT?

A Mucoangin 20 mg szopogató tablettát mindig az orvos vagy gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja felnőttek és 12 évesnél idősebb serdülők számára: 1 darab tablettát kell elszopogatni a fájdalom enyhítésére, naponta maximum 6 alkalommal.

A Mucoangin 20 mg szopogató tablettát nem szabad 3 napnál hosszabb ideig alkalmazni. Magas láz és 3 napnál hosszabb ideig kitartó panaszok esetén keresse fel orvosát.

A Mucoangin 20 mg szopogató tabletta nem javasolt 12 év alatti gyermekek számára a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta fájdalomcsillapító hatása 20 percen belül kialakul és legalább 3 órán keresztül meg is marad.

Ha a szopogató tabletta alkalmazása során a készítmény hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kihagyott mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát.

Ha az előírtnál több Mucoangin 20 mg szopogató tablettát vett be
Nem számoltak be jellegzetes túladagolási tünetekről. Ha Ön véletlenül több tablettát vett be, és tüneteket észlel, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha a következő mellékhatásokat tapasztalja, hagyja abba a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazását és azonnal keresse fel kezelőorvosát:
- allergiás reakció az arc, az ajkak, a száj, a nyelv feldagadásával és/vagy a torok duzzanatával (angioödéma), mely nyelési/légzési nehézséget illetve a torok beszűkülését okozhatja.
- hirtelen kialakuló, az egész szervezetre kiterjedő allergiás reakció (anafilaxiás reakció, beleértve az anafilaxiás sokk lehetőségét is).
Az allergiás reakciók súlyosbodhatnak, ha a készítményt újból használja, vagy ha olyan egyéb gyógyszert alkalmaz, melynek ambroxol a hatóanyaga (lásd 2. pont – „Tudnivalók a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta alkalmazása előtt”).

A következő további mellékhatások fordulhatnak elő:
A mellékhatások előfordulási gyakoriságát a következő módon osztályozták:
Nagyon gyakori: (331/10) 10 kezelt beteg közül több mint 1esetben fordulhat elő.
Gyakori: (331/100 - <1/10) 100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő.
Nem gyakori: (331/1000 - <1/100) 1000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő.
Ritka: (331/10 000 - <1/1000) 10 000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő.
Nagyon ritka: (<1/10 000) 10 000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő.
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.

Gyakori mellékhatások (100 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő): émelygés, a száj, a nyelv és a garat csökkent érzékenysége, az ízérzékelés megváltozása

Nem gyakori mellékhatások (1000 kezelt beteg közül 1-10 esetben fordulhat elő): hasmenés, emésztési panaszok (diszpepszia), a has felső részére kiterjedő fájdalom, szájszárazság

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg): allergiás (túlérzékenységi) reakciók, beleértve az anafilaxiás sokkot, hányás, torokszárazság, a bőr vagy a nyálkahártya gyors duzzadása, mely légzési nehézséget okozhat (angioödéma), bőrkiütés, csalánkiütés, bőrviszketés és egyéb túlérzékenységi reakciók.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, kérjük, tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. HOGYAN KELL A MUCOANGIN 20 MG SZOPOGATÓ TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Mucoangin 20 mg szopogató tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Mucoangin 20 mg szopogató tabletta?
- A készítmény hatóanyaga 20 mg ambroxol-hidroklorid szopogató tablettánként.
- Egyéb összetevők: borsmentaolaj aroma (laktóz, maltodextrin, arabmézga), szacharin-nátrium, makrogol 6000, talkum, szorbit.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek, mindkét oldalán sima és enyhén fényes felületű, metszett élű szopogató tabletták borsmentaolaj illattal és ízzel.
20 db szopogató tabletta buborékcsomagolásban és dobozban, vagy Al fólia (LDPE réteggel bevonva) szalagcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Boehringer Ingelheim International GmbH
Binger strasse 173
Ingelheim am Rhein,
D 55216 Németország

Gyártó
1.) Boehringer Ingelheim Pharma GmbH&Co KG
Binger strasse 173
55216 Ingelheim am Rhein
Németország
2.) Delpharm Reims
10 Rue Colonel Charbonneaux
51100 Reims
Franciaország

OGYI-T-9384/01 20x -- PP//Al (PP réteggel bevonva) buborékcsomagolásban és dobozban

OGYI-T-9384/04 20x -- Al fólia (LDPE réteggel bevonva) szalagcsomagolásban és dobozban

Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. január

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu