Tájékoztató a Koronavírusról

Ez egy olyan víruscsalád, amely mind emberekben mind pedig állatokban megbetegedéseket okozhatnak. A koronavírusok okozta emberi megbetegedések súlyossága esetenként eltérő: a klinikai kép az enyhe, hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésig terjedhet. A legújabban felfedezett koronavírus a COVID-19 fertőzést okozza.

A COVID-19 jellemző tünetei

A betegek nagy részénél láz, száraz köhögés, fáradság a jellemző tünet, de előfordulhat fájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés is. Néhány embernél a fertőzés tünetmentesen zajlik le. Szintén elmondható, hogy a megfertőződött emberek túlnyomó többsége (kb. 80%) különleges kezelés nélkül is meggyógyul.

Szájmaszk használata

A szájmaszk használata minden felső légúti tünettel rendelkező személy számára javasolt, mivel az megakadályozza a köhögés és a tüsszentés során a nagy mennyiségű testnedv aeroszol formában történő terjedését. A szájmaszk használata egészséges ember esetén nem javasolt, valódi védelmet nem nyújt, csak álbiztonságot jelent. Szájmaszk használata minden olyan egészségügyi szakember részére javallott, aki beteg emberekkel érintkeznek, vagy azokat kezelik.

Kéz és környezeti higiéné

Fontos a gyakori szappanos vizes kézmosás és alkohol tartalmú kézfertőtlenítők használata is javasolt. Javasolt továbbá a ruházat (egészségügyi szakdolgozóknál a munkaruházat méginkább) gyakoribb cseréje és azok magas hőfokon történő mosása.

Köhögési etikett

A száj és az orr elfedése/eltakarása tüsszentés és köhögés alatt orvosi – egészségügyi maszkok alkalmazásával, papírzsebkendővel. Amennyiben ez nem érhető el, inkább a könyökhajlatba köhögjön, tüsszentsen, ne a kezébe. Ezzel együtt folyamatosan be kell tartani a kézhigiéne szabályait. Az orr és száj elfedésére alkalmazott anyagokat/maszkokat használat után el kell dobni, csak az egyszer használatos papírzsebkendő alkalmazása javasolt. Tartson legalább 2 m távolságot a légúti tünetekkel rendelkező betegektől. A megfelelő köhögési etikett fontos, mivel a betegség csepp fertőzéssel terjed, tehát a gyakran érintet, közvetlen használati tárgyak (pl. kilincs, toll) közvetíthetik a fertőzést.

Koronavírussal kapcsolatban ingyenesen hívható: 06-80-277-455 és 06-80-277-456

Honlap: https://www.mgyk.hu
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"

.