Tények a fogzásról

Egyes babáknál az első fog minden különösebb figyelmeztetés nélkül jelenik meg, másoknál viszont a fogzás kellemetlen érzéssel és egyéb tünetekkel járó, elhúzódó folyamat.

Tények a fogzásról

Kisbabájának már a születése előtt is megvoltak a fogai, elrejtve az állcsontban. Ezek az apró tejfogcsírák nagyjából a baba 4–6 hónapos korában tejfogakká fejlődnek. Mindez a fogíny alatt játszódik le, és az íny továbbra is védi a fogacskákat. Az első fog 4–12 hónapos korban bújik elő a fogínyből. A fogzás kezdetét, valamint a fogak megjelenésének sorrendjét tekintve is előfordulhat néhány hónapnyi eltérés a gyermekek között.

Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy hamarosan megjelenik egy fog:
- A baba az átlagosnál nyűgösebb és érzékenyebb. Éjszaka nyugtalanabbul alszik, többet sír és a szokásosnál kevesebbet eszik. Az ínye vörös, többnyire duzzadt is.
- A baba állandóan a szájába tömi és rágcsálja az ujjait vagy a játékait. A nyáltermelés jelentősen fokozódik.
- A babának enyhe hőemelkedése lehet.
- Ragaszkodás, és fokozott figyelem iránti igény jelenik meg nála.

Speciális körülmények kisbabám számára
Míg egyes babáknál egyáltalán nem okoz fájdalmat, másoknál a fogzás kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet.

Baba rágókával
Ez a következőkkel magyarázható: azon a területen, ahol a fog kibújik, gyakran kellemetlen érzés, nyomás és feszülés jelentkezik az állkapocsban, a megnövekedett vérkeringés és érrendszer-permeabilitás pedig ödémát okozhat. Ettől az íny kivörösödhet és megduzzadhat – fájdalmat és kellemetlen érzést okozva.

Általános szabályként elmondható, hogy a tejfogak előtörése nem okoz súlyos fájdalmat a gyermeknek. Ugyanakkor a babák és a kisgyermekek gyakran érzékenyebbek és nyűgösebbek a szokásosnál ebben az időszakban. A nagy őrlőfogak kibújása különösen kellemetlen lehet a baba számára. Sokkal kellemetlenebb lehet, mint a többi fog esetében. Teljesen érthető tehát, hogy a gyermekek a szokásosnál több figyelmet igényelnek ebben a fejlődési szakaszban.

Ebben a speciális időszakban még a szokásosnál is több figyelemmel és szeretettel segítheti gyermekét. Ezenkívül többféleképpen csökkentheti gyermeke fájdalmát és kellemetlen közérzetét.

Honlap: https://www.anaftin.hu

Termék:

Anaftin Baby fogínygél 10ml 2654 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu
Gyógyszer esetén: "A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Étrend-kiegészítő esetén: "Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot!"
Orvostechnikai eszköz esetén: "A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezzem meg kezelőorvosát!"
Fertőtlenítőszer esetén: "Fertőtlenítőszerek használatakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!"