Lutein és Zeaxanthin - a szem egészségéért

A szemnek két igen fontos, sőt talán a legfontosabb tápanyaga a lutein és a zeaxantin. Mindegyik jelentős antioxidáns tulajdonságokkal bír, tehát segít megvédeni szemünket a szabadgyökök károsító hatásaitól. Mit okoznak a szabadgyökök? Gyulladásokat, betegségeket, magas vérnyomást, szembetegségeket, vakságot, rákot…és még sorolhatnánk. Hogyan segít a lutein és a zeaxantin a szem egészségének megőrzésében?

Mi is a lutein?
A lutein egy karotionoid. A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, amelyet a növények termelnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat a szabad gyökök károsító hatásaitól, melyek a rák, a szívbetegség és más de-generatív betegségek okozói. A természetben több mint 600 karotinoid található. A lutein a macula (A macula lutea (sárgafolt) az ideghártya (retina) középső részét elfoglaló kb. 6 mm átmérőjű terület, amely az éleslátás helye) és a szem retinájának szín pingmentje.

Mi a zeaxantin?
Egy fontos alkotóelem a macula közepén. Ez a másik fő karotionid a lutein mellett, amely pigmentációt biztosít a szemben.

A zeaxantin a macula közepén, míg a lutein a retinában található meg magas koncentrációban. Egyes kutatások azt igazolják, hogy ha több pigment van a szemben – azaz lutein és zeaxantin -, akkor kevesebb a valószínűsége az öregedéssel járó látászavarnak.

Lutein + zeaxantin = együtt erősebb
Ez a két karotinoid olyan fontos tápanyag a szemnek, mint a glükozamin és a kondroitin az ízületeknek. Mindkettő egy természetes vegyület a szervezetben, ami a elengedhetetlen az egészséges öregedéshez, és kulcsfontosságú funkciót lát el a szem egészsége érdekében.

Ez a két tápanyag a szemben szűrőként működik, kizárva az UV- és más káros sugarakat. Mint antioxidánsok segítenek a szabadgyökök és az oxidatív stressz által okozott károk elleni küzdelemben is.

Hogyan működnek?
A szemlencse úgy működik, mint egy teleszkóp fókuszáló lencséje. Összegyűjti a fényt és összpontosítja a retinára. Ahogy egy ködös, piszkos teleszkóp objektíve sem képes tiszta képet alkotni, így egy ködös szemlencse sem. A szemet károsító szabadgyökök, vagy a “ködös” szemlencsék a retina károsodásához vezethetnek. A lutein és a zeaxantin antioxidáns hatása segítségével visszaszorítják, semlegesítik a szabadgyököket, mielőtt bármilyen károsodást okozhatnának.

Fontos, hogy elegendő rendszeresen és megfelelő mennyiségben jusson a szervezetünkbe, ezzel támogatva az egészséges látást. Ehhez megfelelő étrend vagy étrend-kiegészítő szükséges.

Magas lutein és zeaxantin tartalmú élelmiszerek
Az emberi szervezet nem tudja az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen luteint és zeaxantint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.
Főbb lutein források: kelkáposzta, brokkoli, répa, paradicsom, kelbimbó, narancs és mandarin, barack, papaya, grapefruit. A kukorica pedig a legjobb zeaxantin forrás.

Amennyiben nem jut napi szinten elegendő gyümölcshöz vagy zöldséghez ezek közül, pótolja a megfelelő mennyiséget táplálékkiegészítővel.

Honlap: http://vitaking.hu

Termék:

Vitaking Lutein és zeaxantin gélkapszula 60x 2220 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu