A köhögés

Prospan
promóció

Szervezetünk egyik legfontosabb védekező mechanizmusa a köhögés, amely segít a légutakba került idegen anyagok (részecskék, kórokozók) eltávolításában. A köhögés akkor keletkezik, amikor a tüdőből zárt hangrés mellet, a légzőizmok erőteljes összehúzódása során nagy mennyiségű levegő áramlik ki.

A köhögés

A köhögés okai:

A köhögés hátterében általában a légutak gyulladásos megbetegedései állnak. Ezek kórokozói leggyakrabban a vírusok és baktériumok, amik cseppfertőzés útján terjednek. Az ép immunrendszerrel rendelkező szervezet sikeresen veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben, azonban a legyengült immunrendszerű szervezet könnyebben megbetegszik. A legtöbb fertőzés ősszel és télen történik.

- Légúti fertőző betegségek – megfázás, influenza, tüdőgyulladás
- Asztma és allergiák
- A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség
- Reflux betegség
- Szennyezett levegő, festékek és penész
- Heveny hörgőgyulladás (akut bronchitis)
- Szamárköhögés

Száraz köhögés

Száraz köhögésnek nevezzük azt a köhögéstípust, amely nem jár váladékkal, gyakran rohamokban tör elő.

A köhögés általában a szervezet védelmi reakciója annak érdekében, hogy az idegen anyag távozzon a légutakból, ami lehet kórokozó vagy nyák is. Száraz köhögés esetén a légutak nyálkahártyáját elsősorban valamilyen gyulladás (garat-, légcső-, tüdőgyulladás) ingerli. Jelentkezhetnek egyéb kísérő tünetek is, így például torokfájás, nátha, kaparó érzés a torokban. A légzőszervi betegségeken túl, egyes gyógyszerek mellékhatásaként is tapasztalhatunk száraz köhögést, illetve a légutakba került idegen anyagok (por, gázok, kemikáliák stb.) is kiválthatnak köhögési ingert.

Akut és krónikus köhögés és különbségük

Ha a hörgőnyálkahártyát beborító váladék összetétele megváltozik, a levegővétel nehézkessé válik, esetleg a légutakban, gyomorban irritáció alakul ki, akkor erre a szervezet köhögési reflexszel válaszol.

Akut köhögésről beszélünk, ha a betegség néhány nap alatt kifejlődik és el is múlik.

Az akut köhögéses panaszok hátterében leggyakrabban a felső légutak gyulladásos megbetegedései állnak, például torokgyulladás, gégegyulladás, tüdőgyulladás.

Krónikus köhögésről beszélhetünk, ha a köhögés tovább tart, mint három hét.

A krónikus köhögés mögött gyakori ok lehet a COPD, a tüdőbetegség, tbc, tüdőtágulat, mellhártyagyulladás, illetve egyes daganatok. A krónikus köhögés gyakoribb kiváltó okai az allergia, az asztma, a dohányzás és a refluxbetegség.

A köhögés kezelése

A köhögésnek sokféle oka lehet, így természetesen a köhögést kiváltó betegségek megállapítása és azok kezelése a legfontosabb, de néhány hasznos tipp a gyógyszer mellett segíthet:

- A levegő páratartalmának növelése enyhítheti a köhögést
- A garat eredetű száraz köhögés köhögéscsillapító tea elfogyasztásával, cukorka szopogatásával is csillapítható
- A bő folyadékbevitel segíti a légúti nyálkahártya kiválasztását.
- Az irritánsokat - pl. dohányfüst - a köhögés minden formájában kerülni kell.

Honlap: http://www.prospan.hu

Termék:

Prospan szirup 100ml 2072 Ft
Prospan szirup 200ml 3390 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu