Hogyan működik az emésztés?

Dipankrin Optimum
promóció

Az elfogyasztott táplálék megemésztéséért a gyomor-bél rendszerünk a felelős. A precízen, szinte svájci óra pontossággal összehangolt folyamatokban nem is gondolnánk, hogy szervezetünk naponta kb. 10 liternyi, enzimekben és ionokban gazdag folyadékot termel, mely alapvető fontosságú a tápanyag alkotóelemeire történő bontásában.

Hogyan működik az emésztés?

A táplálék fizikai és kémiai bontása:
A táplálékot először fogainkkal fizikailag feldaraboljuk, ami a nyálunkkal (mely különböző enzimeket és ionokat tartalmaz) összekeveredve bekerül a gyomorba. A gyomorban a gyomor által termelt sósav hatására megkezdődik a táplálék kémiai emésztése. A rendkívül savas közegben (pH 1-2) elsősorban a fehérjék emésztése történik. A sósav a kötőszöveti rostok bontása mellett aktivizálja a gyomor mirigyeiből kiáramló fehérjebontó enzimet, a pepszint.

A táplálék összetett enzimatikus bontása:
A gyomorból a táplálék a vékonybélbe kerül, ahol az emésztés folytatódik. Hasnyálmirigyünk kulcsszerepet játszik a vékonybélbe került táplálék alkotóelemeire történő bontásában. Naponta kb. 1.5-2 liter emésztőenzimekben és ionokban gazdag hasnyálat termel. A hasnyálmirigy több, mint húszféle emésztőenzim termelését végzi. Az emésztőenzimek három fő csoportra oszthatóak. A szénhidrátbontó enzimek (pl. amiláz), a szénhidrátok, közöttük a burgonyában és a tésztában található keményítők emésztését, bontását végzik. A fehérjebontó enzimek (pl. tripszin) a húsban is megtalálható fehérjét bontják le, míg a zsírbontó enzimek (pl. lipáz) a zsírok és olajok emésztésében játszanak alapvető szerepet. Ezek közül a legtöbb emésztési zavart a zsírbontó enzimek relatív vagy abszolút hiánya tudja okozni.

A hasnyálmirigy szerepe

Az orvosi nyelvben pankreásznak hívott hasnyálmirigy az első lágyéki csigolyák magasságában, a hasüreg hátsó részében elhelyezkedő, mintegy 15-20 cm nagyságú szerv. A hasnyálmirigy működését tekintve kettős szereppel rendelkezik. Egyrészt az emésztőenzimeket tartalmazó váladékát a nyombélbe ürítve külső elválasztású mirigyként viselkedik (exokrin funkció), másrészt számos hormonnak a véráramba történő kiválasztásával az emésztés folyamatának összehangolását végzi a gyomor-, bélrendszer mozgásának, az emésztőnedvek összehangolt kiválasztásának biztosításával (endokrin funkció). Ugyancsak hormontermelő képessége révén tölti be a vércukorszint szabályozásának életfontosságú feladatát.

Napi 1 liter emésztőnedv:
A hasnyálmirigy naponta súlyának mintegy tízszeresét kitevő, csaknem egy liternyi hasnyálmirigynedvet választ ki. Ennek nagy része vízből és bázikus kémhatású sókból áll, melyek feladata a táplálék előemésztésére szolgáló savas gyomornedv közömbösítése, az előemésztett táplálék lúgosítása. A lúgosabb közeg biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hasnyálmirigynedvben található emésztőenzimek kifejthessék aktivitásukat. A táplálékban található mindhárom fő alkotóelem, az állati és növényi eredetű fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok bontását is túlnyomórészt a hasnyálmirigyben termelt speciális enzimek végzik.

A legfontosabb enzimek:
A fehérjék emésztéséért legfőképp három enzim felelős, melyeket összefoglaló néven proteázoknak hívunk. A szénhidrátokat például az alpha-amiláz, a zsírokat a lipáz enzimek bontják azokra az alkotórészeikre, melyek képesek a bélnyálkahártyán át felszívódni.

Honlap: http://www.dipankrin.hu

Termék:

Dipankrin Optimum 120mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta 30x 1251 Ft
Dipankrin Optimum 120mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta 60x 2164 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu