B12-Cyanokobalamin étrend-kiegészítő tabletta 50x

2062 Ft
41 Ft/db

A Cyanocobalamin egy vízben oldódó vitamin, amely főleg állati eredetű táplálékokban található meg, mint például hús, máj, halfélék, tejtermékek, tojás. A B 12 vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése – cyanocobalamin – onnan származik, hogy központi helyen cianidot és kobaltiont tartalmaz. A DNS és RNS szintézis során mint társenzimként működik, így szerepe van a fehérje-és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejt normális képzésében.

Az átlagos serdülőkori- felnőttkori igény napi 2 mikrogramm. Vannak azonban bizonyos betegségek, állapotok, amikor a szervezet igénye megnövekszik a B12 iránt. A táplálékkal bejutott vitamin a vékonybélben szívódik fel. A felszívódásához egy, a gyomornyálkahártya sejtjei által termelt, intrinsic nevezetű faktorra van szükség, mellyel stabil komplexet képes alkotni. A vérkeringésbe kerülve egy transcobalmin nevű fehérje segítségével szállítódik el a csontvelőbe és egyéb célszervekbe. Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B 12 vitamin képzésére, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba.

Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B 12 vitamin képzésére, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba.
A vitamin féléletideje igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn ad. A kiválasztása a májon keresztül, epével történik. Hiányában megaloblastos anaemia alakul ki. A nagysejtes vérszegénység (megaloblastos anaemia) leggyakrabban B12 vitamin hiánya miatt alakul ki, de szerepe lehet még mellette a folsavhiánynak is.
A B12 vitamin hiánya kialakulhat nem megfelelő mennyiségű bevitele esetén (pl.: vegetáriánus étrend), vagy ha a felszívódásában zavar alakul ki (intrinsic faktor hiány, gyomor eltávolítás, bélbetegség), vagy fokozott felhasználódás (bélférgesség) vagy fokozott igény (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás) miatt.

Termékleírás
- A B12-vitamin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban.
- A B12-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
- A B12-vitamin hozzájárul a normál homocisztein-anyagcseréhez.
- A B12-vitamin hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
- A B12-vitamin hozzájárul a normál vörösvérsejt-képződéshez.
- A B12-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
- A B12-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Javasolt napi adag: Felnőtteknek napi 1-3 tabletta.

Hatóanyag (1 tabletta)
B12-vitamin 50 μg 2000 NRV%*
*NRV%: a hatóanyagok mennyisége a felnőtt napi beviteli referenciaérték százalékában

OÉTI notifikációs szám: 13450/2013.

Figyelmeztetések:
Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére allergiás vagy érzékeny! A terméket kisgyermek elől elzárva kell tartani! Terhesség és szoptatás esetén, konzultáljon orvosával. Gyermekeknek nem ajánlott.

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu