Mit tegyünk hasmenés esetén?

Bárkivel elfordulhat, hogy néhány napig megy a hasa. Ilyenkor gyakran, nagyobb mennyiségű és híg széklet ürül. Ha ez néhány napig tart, akkor – felnőttek esetében – nem is kell súlyos bajra gondolni. Azonban, ha több hétig is eltart már komolyabb betegséget is jelezhet ilyenkor, mindenképp forduljunk orvoshoz. Ekkor már, ha nem figyelünk oda, fennáll a kiszáradás veszélye is. Ha a hasmenést láz, esetleg vérzés vagy fájdalom kíséri mindenképp keressük fel háziorvosunkat. Gyerekek, azonban sokkal gyorsabban kiszáradhatnak, ezért, ha 24 órán belül nem javul a hasmenés vigyük a gyermeket orvoshoz.

Mit tegyünk hasmenés esetén?

Hasmenést okozhatnak vírusok, baktériumok, paraziták. Így például szennyezett ivóvíz, rossz higiéniás körülmények. Hasmenést okozhat antibiotikum kúra is, ezért ajánlott a normál bélflóra helyreállítása probiotikumokkal.

Hasmenés esetén nagyon fontos a folyadékpótlás, mivel a gyakori ürítés következtében folyadékot is sokat veszítünk. Igyekezzünk minél több vizet, teát, szűrt gyümölcslevet inni. Ha tudnunk próbáljunk egy kis húslevest is fogyasztani. Lassan, kis kortyokat igyunk egyszerre. Ha javul az állapotunk, apránként kezdjünk el fogyasztani alacsony rosttartalmú ételeket, kekszet, pirítóst. Kis mennyiséggel kezdjünk. Főzhetünk egy kis répát, esetleg krumplit és pürésítve együk meg. Óránként néhány kanállal együnk belőle. Fogyaszthatunk egy kis banánt, rizst, almát is. A banán és az alma, csakúgy, mint a répa pektint tartalmaz. A pektin megköti a folyadékot ezzel lassítva a széklet haladását a bélrendszerben.

Nagyon fontos, hogy kerüljük a zsíros, nehéz ételeket. A tejtermékeket sem ajánlott fogyasztani hasmenés esetén és utána sem pár napig, mert a károsodott bélnyálkahártya miatt átmeneti laktózérzékenységet okozhat. A kivétel mindig erősíti a szabályt. Így itt is van egy kivétel, méghozzá az élőkultúrás joghurtok, amelyek hasznos baktériumokat tartalmaznak és segítenek a bélrendszert helyreállítani.

Segíthet viszont egy kis csokoládé is. Persze a nagy kakaó tartalmú, keserű csokoládé és nem a töltött csokik.

Termék:

Smecta por szuszpenzióhoz 10x 1246 Ft
Bolus Adstringens tabletta 50x 1399 Ft
Normaflore belsőleges szuszpenzió 20x5ml 2731 Ft
Cralex kemény kapszula 50x 1690 Ft
Jutavit Probium 6 + Inulin kapszula 30x 1149 Ft
Lopedium kapszula 20x 1199 Ft
Dr.Chen Probikum 7 Forte kapszula 60x 2392 Ft
ActiLac kapszula 30x 2564 Ft
Imodium 2mg kemény kapszula 20x 1352 Ft
Linex Forte élőflórát tartalmazó kapszula 28x 1999 Ft
Lactiv Plus kapszula 20x 2232 Ft

Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
"A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!"
Online patika
Szolgáltatások
Statimpatika.hu